Folk gir søppel i julegave

Hullete gensere tilgriset med nugatti og ødelagte leker. Søppelgaver er blitt til hodebry for Frelsesarmeen som samler inn julegaver til trengende.

Saken oppdateres.

Ikke alle har råd til å kjøpe julegavene selv. Hvert år samler derfor Frelsesarmeen inn presanger som folk legger under julegrana på Torvet i Trondheim sentrum. Disse gavene blir delt ut til familier som sliter økonomisk. Men folk ser også sitt snitt til å gi bort gammelt skrot.

– Det virker som om noen ser på julegaveinnsamlingen som en mulighet til å kvitte seg med ting. Vi får leker som ikke virker, og klær som er skitne og ødelagte, forteller Liv Skogmo oppgitt. Hun er leder ved velferdssenteret til Frelsesarmeen.


Åpner pakkene

Flere av gavene som kommer inn, går derfor rett i søpla. Frelsesarmeen har kommet frem til at de må pakke opp alle gavene de får i juletiden for å sikre kvaliteten. Det fører til mye merarbeid.

– Gaven kan være fint innpakket og med et julekort hvor det står «Til gutt 3 år». Når vi åpner den, kan vi imidlertid finne hullete klær som er tilgriset med nugatti, sier Skogmo.

– Det kan også være leker som går på strøm. Vi prøver å sette i nye batterier, men likevel virker de ikke, forklarer Tom H. Kristiansen, kaptein i Frelsesarmeens korps i Trondheim.

I tillegg til tingene som er ødelagte, får de også inn mange gaver som ikke er av god nok kvalitet.

– Vi får bøttevis med for eksempel McDonalds-ting. Dette er ikke noe vi vil gi videre til familier som har så lite i utgangspunktet, sier kaptein Kristiansen. Mange gaver leveres derfor videre til Fretex.

– Hva tror du er årsaken til at folk gir bort ødelagte ting?

– Det synes jeg er vanskelig å spekulere over. Ikke alle har samme skala for hva som er ok å gi til andre. Samtidig kan det være familier som selv har det vanskelig, men som likevel ønsker å bidra med det de har, sier han.


Hjertesukk

Frelsesarmeen understreker at de stort sett får veldig mange fine pakker fra omtenksomme mennesker. Særlig mange barnehager og skoleklasser tar turen innom gaveinnsamlingen i sentrum i dagene før jul.

– Vi skulle gjerne hatt flere gaver som kan gis til ungdom. Vi ser at det er lite av det, sier Kristiansen.

Det ikke første gangen at de ser at enkelte gir bort ting som ikke er i stand.

– Det er en liten prosent hvert eneste år som donerer gaver som vi ikke kan gi videre, opplyser Kristiansen.

– Dette er et lite hjertesukk. Vi håper at de som legger gaver under treet, ikke gir bort ting man ikke vil ha selv, sier han.

 
 
 
 
På forsiden nå