- Biceps vokser, men det gjør hjertet også

Nye undersøkelsesmetoder påviser følgene av dopingbruk klarere.

Pumper dårligere: Forskjellene i hjertet til dopingfri styrkeløfter (25) og kroppsbygger (37) som har brukt anabole steroider over lang tid, kommer tydelig frem på ultralyd. Hos kroppsbyggeren har bindevevet i hjertet vokst. Det fortrenger muskelfibrene, gjør at hjertet blir stivere og fylles tregere av blod.  

Saken oppdateres.

Siden 2005 har overlege og hjertespesialist Paul Vanberg sett på hjertene til vel 60 norske kroppsbyggere. Felles for dem alle er at de har brukt idrettsdop i årevis. Resultatene viser at de kunstige hormonene kan få katastrofale følger for kroppens aller viktigste muskel: hjertet.

SE OGSÅ: Vi ble med på «Øysteins» lengste dopingkur

-  Hjertet er en muskel, akkurat som biceps. Når biceps vokser som følge av steroider, er det ikke rart at hjertemuskelen også gjør det. I motsetning til biceps blir ikke hjertet bedre av å bli større, tvert imot, sier Vangberg.

Fortrenger muskelfibrene

En følge av dopingbruk kan være at bindevevet i hjertet vokser. Det fortrenger nærmest muskelfibrene og fører til at muskelen blir stivere. Dermed er ikke hjertet i stand til å pumpe blod så godt som det skal. Konsekvensene er påvist i dyreforsøk og også funnet i obduksjoner av døde kroppsbyggere. Vanberg har sett det samme i sine undersøkelser.

- Veldig mange har fortykket hjertemuskelvegg. Det gjelder ikke alle, men et stort nok antall til å si at det er en følge. Det er en klar forskjell fra normale hjerter, sier Vanberg om kroppsbyggerne han har undersøkt.   

Helseministeren: - Doping er et tragisk fenomen

LES OGSÅ: «Jeg sliter med å gjøre kjæresten min gravid, på grunn av testoen jeg pakker i kroppen»

Uavhengig av dette øker også risikoen for kransåresykdom i hjertet: Trangere årer i muskelens arterier. Det kan være en direkte foranledning til hjerteinfarkt.

Tydeligere skader

Forandringene i hjertene blir også tydeligere med mer moderne ultralydteknikk som er tilgjengelig i dag. Ifølge Vanberg øker risikoen for skadelige effekter med høyere steroiddoser og dopingbruk over lang tid.

Dopingmiljøene er i stor grad lukket. I lørdagens utgave av Ukeadressa forteller «Øystein» om sin egen kur. Ifølge ham, er steroider tabu og vanskelig å snakke åpent om i samfunnet. Paul Vanberg fikk hjelp til å komme i kontakt med de første dopingmisbrukerne. Deretter gikk det lettere da mennene begynte å fortelle i miljøet om legen som gjør gratis hjerteundersøkelser. Inngangsbilletten er at kroppsbyggerene har brukt doping i mer enn fem år. 

At ikke brukerne snakker åpent om doping, bidrar til at det er vanskelig å få en oversikt over konsekvensene. Samtidig er eksakt kunnskap om risikoen man utsetter seg for umulig å fremskaffe fordi det foregår i det skjulte. Vanlige vitenskapelige metoder kan heller ikke brukes på grunn av etiske problemstillinger. I tillegg tar mange av dopingbrukerne andre stimulerende og vanedannende medikamenter som tilslører følgene. Midler som i seg selv medfører risiko for hjertet og andre organer.

-Det er ikke mulig å vite hvor stor risiko for død steroidmisbruk gir. Det kan være mye som ikke rapporteres fordi man ved plutselige og uventede dødsfall ikke nødvendigvis mistenkte at avdøde brukte doping, sier Vanberg.

I en oversiktsartikkel har Vanberg selv gått gjennom vel 200 vitenskapelige artikler om følgene testosteronbruk har på hjertet.  Der er en stor del av resultatene sammenfallende med legens egen forskning.

Bør doping bli ulovlig?
Du må velge et alternativ
SKADER: Dette er et tverrsnitt av et hjerte etter obduksjon. Bildet viser en tydelig veggfortykkelse i venstre hovedkammer som er den type skade man kan få ved langvarig bruk av doping. 

SKADER: Dette er et tverrsnitt av et hjerte etter obduksjon. Bildet viser en tydelig veggfortykkelse i venstre hovedkammer som er den type skade man kan få ved langvarig bruk av doping. 

Doping

Doping er medikamenter som skal gi en prestasjonsfremmende effekt.

 • Allerede i OL i 1904 ble doping brukt av maratonløpere.
 • Etter andre verdenskrig ble testosteron et middel for sovjetiske utøvere.
 • Rundt 1960 så man de første tegnene på systematisk doping i idretten.
 • I Norge ble et antidopingprogram vedtatt i 1974.
 • Fra 1990 har import av dopingmidler økt voldsomt i omfang og størrelsen på beslag indikerte at doping også var svært utbredt utenfor idretten.
 • Kjente bivirkninger av dopingbruk er: Hjerte- og karsykdommer, lever-, muskel og seneskader, kviser, håravfall, strekkmerker, vekstforstyrrelser, sterilitet, mindre testikler, angst, humørsvingninger, depresjon og psykose
 • I Norge ble dopingbruk ulovlig i 2013.
 • Kilde: Antidoping Norge og Store Norske Leksikon
Dette har skjedd i Operasjon Gilde

Operasjon Gilde er trondheims-politiets opprulling av flere norske dopingnettverk.

 

 • 1. desember 2011: Politiet i Trondheim begynner en omfattende etterforskning mot et dopingnettverk med hovedsete i byen.
 • 15. februar 2012: 100 politimenn er involvert i aksjoner mot flere adresser i Trondheim. Over ti menn og kvinner pågripes.
 • 17. februar: Seks menn varetektsfengsles av Sør-Trøndelag tingrett.
 • 18. februar: I en artikkel omtaler Dagens Næringsliv at bakteppet for politiaksjonene er et miljø som knyttes til dopingbørsen Anabolic Forums på nettet.
 • 15. mars: Hemmelige rettsdokumenter Adresseavisen skaffer tilgang til, viser at en mann (25) fra Trondheim erkjenner å ha opprettet Anabolic Forums i overgangen til 2011.
 • 30. mars: I flere slettede skjermbilder Adresseavisen henter ut fra internasjonale internettarkiv forteller flere av mennene som er siktet i Operasjon Gilde om dopingsalg så langt tilbake som til 2005.
 • 13. juni: Politiet stenger Anabolic Forums og beslaglegger databasen med informasjon om tusenvis av norske dopingbrukere.
 • 4. juli: Operasjon Gilde har vokst voldsomt. 14 politidistrikt er involvert i saken. Rundt 70 personer er siktet over hele landet.
 • 13. november: En mann som knyttes til dekknavnet «trykkern» pågripes. Han erkjenner å ha produsert dopingtabletter i garasjene sine i årevis.
 • 20. november: En mann (26) pågripes for tredje gang i Operasjon Gilde.
 • 29. november: En 27-åring pågripes. Han ble opprinnelig pågrepet i februar. Begge mennene varetektsfengsles.
 • 19. og 20. desember: De to varetektsfengsles igjen i fire uker. Begge anker beslutningen til lagmannsretten.
 • 11. januar 2013: 98 personer er siktet i Operasjon Gilde. 21 av dem for organisert kriminalitet.
 • 15. januar: Mennene fremstilles for varetektsfengsling i fire nye uker. De blir imidlertid løslatt av tingretten.
 • 7. februar: En lærer pågripes på en skole i Bodø. Han fengsles i Trondheim.
 • 8. februar: Fem menn og en kvinne pågripes på Innherred i Nord-Trøndelag. To menn fremstilles for varetektsfengsling i Steinkjer.
 • Mars: Læreren løslates i Trondheim, i Nord-Trøndelag løslates begge mennene. En 38-åring sitter i varetekt i 1,5 måned.
 • 25. april: En betrodd leder i Trondheim kommune dømmes for uaktsom hvitvasking i forbindelse med dopingsaken.
På forsiden nå