Slik har du neppe sett neglsopp før

Bioingeniører ved St. Olavs Hospital vil gi sjefene en spesiell kalender til jul.

Nettverk av tråder fra neglsopp (soppmycel). 

Krystallartefakt i urin.  

Hvitt blodlegeme i blodsutstrykk. 

Cystein krystall i urin.  

Streptokokk-bakterie i blodkultur (Streptococcus pyogenes). 

Sopp påvist i beinmarg (Histoplasma capsulatum).  

Celleforandringer i plateepitel fra livmorhals.  

Influensa A (H1N1), tidligere kjent som svineinfluensa.  

Kromosomer fra leukemiceller. 

Gjærsopp i urin (Candida albicans). 

Sopp (Aspergillus flavus).  

Trippelfosfatkrystaller i urin.  

Har du noensinne tenkt på hvordan svineinfluensa, kreftceller eller neglsopp ser ut i et mikroskop?

Sykdommer er vanligvis forbundet med noe vondt og ekkelt, men nå ønsker Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) å vise at det kan være visuelt og vakkert.

- Det er helt fantastisk å få til slike bilder fra noe som er såpass alvorlig for enkelte. Det ser jo ut som kunst, sier foretakstillitsvalgt Lise Dragset ved NITO på St. Olavs Hospital til Adressa.no.

Tatt gjennom mikroskop

Kalenderen er starten på en kampanje fagorganisasjonen NITO skal gjennomføre i 2013 for å synliggjøre de viktige arbeidsoppgavene organisasjonens 6400 bioingeniører utfører daglig. Fellesnevneren for bildene i kalenderen er at de er mikroskopibilder tatt av bioingeniører på helseforetak over hele landet. Bioingeniører ved St. Olavs Hospital bidrar med flere bilder.

- Bioingeniørene tar pasientprøver på sykehusene og analyserer disse, slik at pasientene får stilt diagnose og får riktig behandling. Uten bioingeniøren opererer legen i blinde, sier prosjektleder i NITO Lene Ståhl i en pressemelding.

LES MER: Borten Moe og kona stiller i sexy Sp-kalender

NITO har gitt kalenderen til alle stortingsrepresentantene, men lokale tillitsvalgte har også fått beskjed om å gi den til sine ledere på alle landets helseforetak.

- Vi er en yrkesgruppe som ofte litt ufortjent ikke blir nevnt. Det jobber faktisk 300 bioingeniører på St. Olavs Hospital. Legene er helt avhengige av svarene som bioingeniørene gir, mener Dragset.

Kan bidra i lønnsforhandlinger

Hun har nylig fått kjenne på kroppen hvordan det er å være pårørende. Hennes sønn ble alvorlig syk, og da fikk hun en påminnelse på hvor viktig jobben til bioingeniørene er.

LES MER: Nakne menn fra Snåsa i bygdekalender

- Vi ser ikke pasientene i det daglige, det blir lett å distansere seg fra det, ved å bare se blod- eller celleprøver. Jeg håper at disse bildene gjør at folk skjønner at det er mer enn bare sykepleiere og leger på et sykehus. Dessuten håper jeg at de kan bidra i lønnsforhandlinger, kanskje ledelsen forstår mer hva det er vi gjør, sier hun optimistisk.

På forsiden nå