Tre organisasjoner har søkt politiet om tillatelse til å demonstrere lørdag. Norwegian Defence League, NDL, som er en islamkritisk organisasjon, skal stå i Ilaparken, Trondheim mot rasisme og Rød ungdom har sin festdag i Lademoparken, og Nye SOS rasisme skal ha punktmarkering i Tordenskioldsparken.

Politiet mener lørdag at de er godt forberedt før demonstrasjonene starter.

- Vi kommer til å være godt synlig i byen. Vi er godt bemannet og forberedt på det meste, sier operasjonsleder Tor Mauseth ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Må stå i ro

Politet har gitt tillatelse til at alle de tre organisasjonene får ha punktmarkeringer på samme tidspunkt, mellom 12.00 og 14.00.

Det betyr at demonstrantene må stå i ro i hver sin park. De får ikke være i bevegelse eller nærme seg hverandre. Politiet vil på denne måten motvirke konflikt og konfrontasjoner mellom partene.

- Vi forventer at de overholder det vi har gitt lov til og blir på stedet, selv om noen har gitt uttrykk for at de vil gjøre det motsatte, sier Mauseth.

Ville gå nærmere

Jon Kristian Grønli, leder for Nye SOS rasisme, opplyser at organisasjonen helst skulle ha vært i nærheten av Ila-parken og NDL-demonstrasjonen i morgen.

– Men politiet har gitt strenge begrensninger for de som er i mot dette. Vi skulle gjerne ha kommet så nære NDL som mulig, men har kun fått lov å demonstrere i Tordenskioldparken.

– Kommer dere til å forholde dere til politiets formaninger?

– Nye SOS rasisme skal holde arrangementet sitt i Tordenskioldparken, sier Grønli, og opplyser at det i tidsrommet 12-14 vil bli både appeller og kulturelle innslag i forbindelse med demonstrasjonen deres.

- Ytringsfrihet viktig

- Det er viktig å presisere at dette er en punktmarkering. Vi har hatt god dialog med alle tre, og blitt enige om vilkårene og hvordan markeringen skal gjennomføres. Alle må få komme med sitt budskap, men vi skal ikke ha bråk eller bevegelse og konfrontasjoner, sier stabssjef Torgeir Moholt ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Skal være synlige

I tillegg til de tre demonstrasjonene, vil byrommet i sentrum av Trondheim være fullt av folk lørdag. Det foregår noe på hvert hjørne, men politiet forsikrer at de vil holde et øye med alt som skjer.

Sør-Trøndelag politidistrikt har hatt fire fullskala øvelser i løpet av april måned.

- I dette ligger også det vi kaller massetjeneste, som inkluderer demonstrasjoner.

- Hele byrommet er opptatt, det er ulike stands og flere arrangement. Det betyr at også politiet er til stede. Vi kommer også til å følge demonstrasjonene, og er i beredskap dersom det utvikler seg og det kommer til konfrontasjoner, sier Moholt.

- Dialogen med organisasjonene har vært god. Jeg forventer at dette går greit, og at også demonstrantene forstår at bråk og uro kommer i veien for det de ønsker - å formidle budskapet.

- Vi har ønske om at ytringsfriheten skal stå sterkt, sier stabssjef Torgeir Moholt ved Sør-Trøndelag politidistrikt. Foto: DINO TRTO