Avslørte chihuahuasmuglere på Nabotåget

To kvinner skjulte sju valper i bag på Trondheim sentralstasjon.

Dette er tre av valpene som ble forsøkt smuglet inn i landet. 

Saken oppdateres.

Da Nabotåget fra Östersund nådde Trondheim i 10-tiden onsdag formiddag sto tollerne klare for å gjennomsøke vognene. De fikk seg en overraskelse.

- Jeg har ikke opplevd dette før. Det er første gang, sier kontorsjef Bjørn Arild Sørli i Tollvesenet til adressa.no.

Tok beslag i hundene

Skjult i to bager fant tollerne sju hundevalper. Dyrene var av rasen chihuahua og i forskjellig alder. Chihuahua er en hunderase fra et område i Mexico med samme navn. De er små, nette og populære. Ifølge Wikipedia har de kvaliteter som vakthunder, men chihuahuaer har de senere årene også gjort seg bemerket som assesoirer i veskene til rike og berømte kvinner (og noen få menn).  

De sju hundevalpene ble fraktet inn i Norge av to kvinner i 40 og 50-årene fra Latvia. De to gikk på Nabotåget i Østersund og skal ha fraktet dem gjennom Sverige etter overfarten fra hjemlandet. Kvinnene fikk mulighet til å deklarere den hårete bagasjen, men unnlot å opplyse tollerne om tre av hundene. Ifølge kontorsjef Bjørn Arild Sørli skal motivet for valpesmuglingen ha vært å tjene penger på salg av dyrene.

- Det er helt klart gjort med tanke på økonomisk vinning. De skulle smugles inn for salg, sier han.

Svindyre bikkjer

Salg av chihuahuavalper kan være svært innbringende.

- Hundene er veldig dyre, sier Bjørn Arild Sørli.

Etter det adressa.no har sett kan det oppstå bikkjeslagsmål om valper som er til salgs på nettet: Valper kan gå for så mye som 25 til 30 000 kroner per stykk. Smuglerforsøket kan imidlertid ende med et solid tap for kvinnene. Kvinnene hadde toll og veterinærdokumentasjonen i orden for kun to av hundene. De fem siste oppretter Mattilsynet sak på.

Kontorsjefen opplyser onsdag ettermiddag at de fem bikkjene må settes i karantene ved Gardermoen på Østlandet. Karantenekostnadene har kvinnene måttet ta på seg, alternativet var at hundene ble avlivet.

Etter det adressa.no erfarer, er det ikke uvanlig at karantenekostnadene blir så høye som 25 000 kroner per hund.

Kjent valpesmugler

Den ene kvinnen var kjent for tollerne fra et tidligere smuglingsforsøk.

- Hun ble tatt på Værnes i mai i fjor. Da hadde hun med seg fire valper i en bag, sier Sørli.

Kontorsjefen legger til at han kun har vært ute for to forsøk på dyresmugling i Midt-Norge. Begge gangene var altså den ene av de latviske kvinnene involvert. Ifølge Sørli har tollvesenet i Sør-Norge hatt flere tilfeller hvor dyresmugling har vært avdekket enn kollegene i Trøndelag.

 De sju dyrene var ved godt mot da de ble funnet i bagen på toget.

- De var friske og led ingen nød, sier Sørli.

Valpene ble oppbevart i bur, og skal ha vært friske og raske da tollerne fant dem. 

Valpene ble oppbevart i bur, og skal ha vært friske og raske da tollerne fant dem. 

På forsiden nå