- Det var en historisk tabbe av Ap. Det har gått i helt feil retning og har fått alvorlige konsekvenser for eldreomsorgen, sier Linda Hofstad Helleland (H).

Eldrelederne i Trondheim fortalte onsdag om utfordringene i sykehjemmene i byen. De pekte på bruk av ufaglærte, flere kompliserte oppgaver og mangel på sykepleiere.

Samhandlingsreformen ble innført i 2012, og flere av enhetslederne påpeker at eldre med store pleiebehov kommer tidligere tilbake til sykehjemmene fra sykehusene.

Flere sykepleiere

Hofstad Helleland mener at behovet for fagkunnskap derfor øker og ønsker å utdanne spesialsykepleiere innenfor eldreomsorg, slik at det skal være mer attraktivt for sykepleiere å jobbe på sykehjem.

- En høyere andel sykepleiere gir bedre kvalitet i tjenesten og bedre bruk av ressursene, sier Hofstad Helleland.

Har du et tips om sykehjemmene i Trondheim? Kontakt oss på e-post charlotte.sundberg@adresseavisen.no eller morten.samdal@adresseavisen.no

Mer i lønn for helg

Jon Gunnes (V) har selv en mor som trenger hjelp av hjemmesykepleien i Trondheim. Han er ikke fornøyd med tilbudet moren får i dag.

- Det er nye folk som kommer innom hele tiden og nye folk for henne å forholde seg til. Det blir derfor vanskeligere å roe henne ned, sier Gunnes.

Han mener at man bør finne ut hvilken kompetanse som mangler, slik at man kan etter- og videreutdanne folkene som allerede jobber i eldreomsorgen. I tillegg vil han gi ekstra lønn til ansatte som er villig til å gå ekstra helge- og kveldsvakter.

- Det vil gjøre det mer attraktivt å jobbe i eldreomsorgen, sier Gunnes.

Flere heltidsstillinger

Ordfører Rita Ottervik (Ap) peker på at andelen ansatte med høgskoleutdanning i sykehjemmene har gradvis gått oppover hvert år. Hun ønsker at flere av de ansatte i sykehjemmene får heltidsstillinger.

- Heltidsstillinger vil gjøre eldresomsorgen mer attraktiv for faglærte og ungdommen, sier Ottervik.

Ordføreren trekker frem nye Dragvoll helse- og velferdssenter der det bare er heltidsstillinger, foruten student- og rekrutteringsstillingene.

Fem av sykehjemmene i Trondheim kommune er livsgledesykehjem, som betyr at aktiviteter for de eldre skal gjennomføres. Det forbedrer situasjonen både til de eldre og de ansatte, ifølge ordføreren.

- Det gir blant annet utslag i lavere sykefravær, sier Ottervik.