Solgte båt han ikke eide tre ganger

En båtmegler fra Trondheim solgte båten til tre personer nesten samtidig og mottok et millionbeløp.

Dette er annonsen som viser båten ekteparet fra Møre og Romsdal skulle kjøpe av trondhjemmeren på nyåret 2011. Båten ble solgt til en annen. 

Saken oppdateres.

Kvinnen som har saksøkt trondhjemmeren inngikk kontrakt med båtmeglerfirmaet han eide og drev om å kjøpe en båt av typen Skorgenes 330 Sonic på nyåret 2011.

Sammen med ektemannen betalte hun inn 940 000 kroner i forskudd for båten. Resten av kjøpesummen skulle dekkes ved at båtmegleren overtok båten ekteparet hadde fra før.

Solgt tre ganger på samme tid

Det ekteparet ikke visste, var at båtmegleren fra Trondheim samtidig forhandlet med to andre personer om å selge båten. I retten går det frem at båtmeglerens firma bare var mellomledd i salgsprosessen, noe som betyr at trondhjemmeren ikke hadde noe eierskap til båten.

Likevel gjorde han en avtale med en annen kjøper, som også betalte inn et forskudd. Båten havnet imidlertid i hendene til en tredje kjøper, gjennom en byttehandel hvor tredjepersonens egen båt inngikk i handelen.

Fikk ikke pengene tilbake

Dette skjedde uten at ekteparet fra Møre og Romsdal hadde kjennskap til at båtmegleren handlet med andre. Da dette ble kjent ved en tilfeldighet, ønsket ekteparet å heve kjøpet, og få tilbake forskuddet de hadde betalt.

Høsten 2011 inngikk kvinnens ektemann en avtale med båtmegleren, der han lovet å betale tilbake pengene med renter. Båtmegleren inngikk en lignende avtale med den andre kjøperen som hadde betalt forskudd, men ikke fått båten. Både ekteparet og den andre kjøperen hadde på dette tidspunktet anmeldt båtmegleren til politiet. Båtmegleren betalte tilbake pengene til den andre kjøperen, som trakk anmeldelsen.

Ekteparet fikk imidlertid aldri pengene tilbake. I fjor døde kvinnens ektemann, noe som betyr at hun har kjørt saken alene det siste året.

Må betale tilbake

I slutten av august i år ble båtmeglerens firma slått konkurs, etter at han selv meldte oppbud. Det var ingen verdier i konkursboet, noe som betyr at kvinnen ikke får pengene sine der.

I dommen, som ble klar forrige uke, har retten imidlertid funnet at båtmegleren må holdes personlig ansvarlig for beløpet han skylder kvinnen. Retten mener at aksjeloven åpner for dette fordi han enten med vilje eller ved uaktsomhet påførte kvinnen et tap.

Derfor dømmes han til å betale tilbake de 940 000 kronene som ble betalt i forskudd med renter. I tillegg må han betale kvinnens saksomkostninger på i overkant av 106 000 kroner.

Mannen er den samme som er under etterforskning for grovt bedrageri på til sammen 4,6 millioner kroner i en parallell straffesak.

På forsiden nå