- Situasjonen er mye verre enn vi trodde

Gamle Bybro blir stengt til slutten av januar neste år.

Gamle Bybros hovedbjelke har råtnet, og må byttes ut.  

Saken oppdateres.

Trondheim bydrift stengte Gamle Bybro i Midtbyen i Trondheim fra klokka 12.00 fredag formiddag. Planen var å kunne åpne broa igjen søndag morgen, men etter en inspeksjon i dag, ble planene forandret drastisk.

- Tar ingen sjanser

- Situasjonen er verre enn vi trodde. Det er svært ille, og vi kan ikke tillate trafikk over broa nå. Det er ikke bare hovedbjelken som er råtten, men også mange flere bjelker under hovedbjelken, sier veiplanlegger Hussein Ali ved Trondheim bydrift.

- Vi kan ikke ta noen sjanser. Det kan skje en ulykke, og vi må derfor stenge all motorisert ferdsel over broa. Vi vil la syklister og fotgjengere bruke ene siden av broen, sier han.

Han forteller at en konsulent ble engasjert for å undersøke den gamle broa i slutten av mai. Konsulenten fastslo at de måtte skifte ut hovedbjelken og en rusten bolk som holdt treverket sammen. Nå viser det seg at prosjektet blir langt mer omfattende.

- Det må bestilles flere bjelker, og siden det er juleferie, så får vi ikke påbegynt arbeidet før i januar. Gamle bybro vil bli stengt helt til slutten av januar, tror Ali.

Trenger mer vedlikehold

Dagens bro ble bygget i 1861 av stadsingeniør Carl Adolf Dahl. Broa er 82 meter lang. Hovedspennet er 8,5 meter og seilingshøyden er 8,4 meter.

- Gamle Bybro er en svært gammel bro, og trenger mer vedlikehold. Vi kommer til å fortsette med rehabiliteringen neste år, forklarer Ali.

Bybro er i dag et av Trondheims karakteristiske kjennetegn, og den kalles også «Lykkens portal».

I fjor ble TV-adressa med under Gamle bybro for å se på råteskadene. Se videoen til høyre.

Se hva vi fant i denne episoden av «Hemmelige rom».

På forsiden nå