Bremsecaliper, bremseskive og bremsklokke er helt borte. Dette er demontert og bremserør er blendet av. Ingen bremser på dette hjulet, opplyser Statens vegvesen om bildene av det utenlandske vogntoget. Foto: Statens vegvesen

- Dette kunne ha endt i en forferdelig ulykke, sier inspektør i Statens vegvesen

Trafikkontrollørene på Sandmoen er rystet over synet som møtte dem på et polsk vogntog mandag. Sjåføren forsøkte å unndra seg storkontrollen på E6 ved å kjøre forbi, men ble innhentet av Statens vegvesen i køen over Heimdalsmyra.

Da de skulle undersøke semitraileren på Sandmoen fikk de se alvorlige feil.

- Ville vridd seg

- Det fantes ikke brems på høyre bakhjul. Bremseskive, bremsecaliper og bremseklokka manglet, forteller inspektør Sverre Borstad i Statens vegvesen.

Totalvekten på semitraileren var 39,5 tonn. Men bilen var for tungt lastet og hele semitraileren var feillastet.

Kontrollørene oppdaget de grove feilene da de foretok en teknisk undersøkelse av semitraileren.

På venstre siden var bremseskiven meget slitt.

- Hva ville skjedd ved en kraftig oppbremsing fra 80 kilometer i timen?

- Da ville hele kjøretøyet vridd seg. Mest sannsynlig ville bremseskiven på venstre side ha blitt ødelagt i en eksplosjon, sier Borstad som påpeker at som ikke det var nok var mangelen på bremser på den akslingen som skal ha mest bremsekraft på bilen.

15 000 i forelegg

Sjåføren ble politianmeldt for å ha unndratt seg trafikkontrollen og for ha koblet ut bremsene. Politijurist Hans Vang vurderte saken i dag.

- Det er kjempealvorlig at en semitrailer med så tung last ikke har et bremsesystem som fungerer. Han får et forelegg på 15 000 kroner, sier Vang.

Statens vegvesen har i tillegg skrevet ut et gebyr på 4350 kroner for overlast og feillasting.

Adressa.no møtte sjåføren som nå står fast på Sandmoen. Han snakker verken engelsk eller tysk, løfter på skuldrene og ser fortvilet ut.

- Sjåføren sier han ikke visste om bremsemangelen. Kommunikasjonen går på tegnspråk og google translate. Vi har skrevet en e-post om hva som må gjøres til speditøren, forteller Borstad.

Han sier semitraileren ikke kommer på veien før gebyret er betalt og bremsene er i stand.

- Vi aksepterer ikke slik teknisk tilstand. Dette kunne ha endt i en forferdelig ulykke, sier Borstad.

Parkert. Den polske semitraileren står parkert hos Statens vegvesens kontrollstasjon på Sandmoen i Trondheim inntil bremsene er fikset og gebyr og forelegg er betalt. Foto: Birger Ringseth