I et brev som er sendt med alle ungdomsskoleelever i Trondheim oppfordrer kommunen foreldre til å være oppmerksomme foran natt til 1. mai og natt til 16. mai. De advarer om at mange ungdommer debuterer både når det gjelder alkohol, andre rusmidler og seksuelt disse uorganiserte utendørsfestene.

– Målet er å unngå uheldige episoder og voldtekter, slik vi opplevde i 2011 og 2012, sier Even Ytterhus i Trondheim kommune, som har underskrevet brevet. Han jobber med forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet.

Møter barn på festene

Politiet informerte i går om at Marinen blir stengt på de to store festdagene. De siste årene har derfor over 1000 ungdommer i alderen 12–18 år samlet seg på festningen. Ytterhus var selv ute i fjor og observert barn ned i 12–13 årsalderen på festene.

– De har ingenting i byen å gjøre på nattetid. Det var også spesielt å se unge mødre der som fulgte barna sine, ned i ti årsalderen, på jakt etter russekort nattetid, sier Ytterhus.

Markedsfører ungdomsklubbene

Sammen med politiet oppfordrer kommunen nå ungdommer til å oppsøke tryggere omgivelser som kulturhus og fritidsklubber. I brevet som nå er sendt ut er blant annet Kafe Caos på Byåsen, Ristunet på Risvollan, Boxåpneren på Saupstad, Enter Kulturhus på Tiller, Chappa Kulturhus på Charlottenlund, Trikkestallen skatepark og Kultursenteret Isak i midtbyen, listet opp. Flere steder foregår det konserter og arrangementer.

– Målet er å få ungdommer til å oppsøke tryggere omgivelser. Vi gikk ut på samme måte i fjor og så at det var god respons. Det var overraskende mange folk innom, sier Ytterhus.

Mobiliserer tungt

Han forteller at det foran de største festdagene er mobilisert mannskaper fra kommunen, politiet, Salems treffsted 22B, natteravnene, Kirkens by misjon og Røde Kors. På festningen har kommunen også et godt samarbeid med Nasjonale festningsverk og militærpolitiet. I tillegg er det leid inn vaktmannskap fra Securitas for å passe på.

– Eksrussefesten i helgen ser vi i først og fremst som et ordensproblem, men vi vil selvfølgelig ha barnevernsfolk til stede for å ta vare på mindreårige som dukker opp. Men tradisjonelt er det flere unge natt til 1. mai og 16. mai, sier Ytterhus.

Even Ytterhus sier at målet er å unngå uheldige episoder. Foto: Håvard Haugseth Jensen