17. mai er for mange pølser, boller og iskrem, men noen vil gjerne ha servert et mer omfattende måltid på byens kafeer eller restauranter. Adressa.no har gjort en liten undersøkelse, og har funnet ut at det lønner seg å være tidlig ute dersom man skal sikre seg et bord i Trondheim på nasjonaldagen.

- Det blir full rulle på Renaa Matbaren på Solsiden, og det skal også være 17. mai-arrangement i selskapslokalene på Ringve museum. Det er fortsatt noen få ledige bord på enkelte bordsetninger, forteller Torill og Sven Erik Renaa.

100 har bestilt bord

De forteller at det er stor pågang og de forventer en travel nasjonaldag.

- De første reservasjonene på Solsiden fikk vi allerede i august i fjor. På Ringve kom de første reservasjonene før jul. Det virker som at mange er tidlig ute for å sikre seg et bord til 17. mai, sier Renaa.

Hos T.G.I. Friday's i Nordre gate er det kun mulig å reservere bord fra klokka 17.00, men hittil har rundt 100 personer sikret seg et bord på den sentrale restauranten.

- De første reserverte bord i april. Det virker som om flere vil sikre seg et restaurantbord, da grillværet ikke bestandig kommer, sier daglig leder Cecilie Sæther Lima.

Mer vanlig å spise ute

Assisterende daglig leder Frank Knutsen ved Tulla Fischer forteller at de strømmer på med henvendelser angående 17. mai.

- De første reservasjonene begynte å komme inn lenge før jul, sier han.

- Jeg tror det blir mer og mer vanlig å spise ute på 17. mai. Folk er jo allerede ute i gatene og det er da mer lettvint å ta en matbit på restaurant enn å stå å lage mat i bunad hjemme, sier Knutsen.

Allerede fullbooket

Folk og fe på Bakklandet oppdaget at 17. mai var en populær restaurantdag like etter åpning i februar i år. Da kom henvendelsene om reservasjon på nasjonaldagen.

- Vi er vel allerede fullbooket ved flere tidspunkt denne dagen. Siden dette er vår første nasjonaldag, så kan vi ikke sammenligne med tidligere år, men jeg føler personlig at 17. mai alltid har vært en dag hvor mange velger å spise ute, sier daglig leder Stian Fjæreide.

Christine Stav ved Søstrene Karlsen og Kalas & Canasta forteller at førstnevnte restaurant på Solsiden har vært fullbooket en god stund. På Kalas og Canasta på Bakklandet er det fremdeles noen få ledige bord.

- Vi har opplevd godt trykk på reservasjoner på 17 mai over flere år, men vi ble tidligere fullbooket i år.For vår del opplever vi i større grad at 17. mai har blitt en festkveld med gode venner i kombinasjon med familien tidligere på dagen.

Fulle lunsjlokaler fem år på rad

Astrum skybar på Clarion Hotel & Congress krysser fingrene for at det blir finvær på nasjonaldagen slik at terrassen kan tas i bruk.

- Det er populært å stikke innom oss i løpet av dagen, og dersom værgudene smiler er det flott utsikt her. Vi har hatt jevnt og godt besøk på nasjonaldagen tidligere år, sier Stig Hillestad ved hotellet.

Bakgården bar og spiseri forteller at det har vært fullt i lokalene rundt lunsjtider de siste fem årene. De første som ønsket bord bestilte allerede i fjor.

- Det er familie og venner som går tidlig ut for å spise lunsj og brunsj, mens etter klokka 18.00 er det fåtallet som bestiller bord, sier daglig leder Stein Aasmundrud.

Her er en oversikt over restaurantene (utvalg):

Bakklandet Skydsstation

Har åpent 17. mai.

Bordreservasjon er mulig fra klokka 16.00.

Har fortsatt ledige bord.

Renaa Matbaren

Har åpent 17. mai.

Har ikke reservasjoner på terrassen ute.

Har fortsatt ledige bord.

T.G.I. Friday's Nordre

Har åpent 17. mai.

Kun mulig å reservere bord etter klokka 17.00.

Tulla Fischer

Har åpent 17. mai.

Har fortsatt ledige bord.

Havfruen

Har åpent 17. mai.

Fortsatt ledige bord.

Sushime

Har åpent 17. mai.

Har få bord igjen.

Folk og fe

Har åpent 17. mai.

Har noen ledige bord på bestemte tidspunkt.

Kalas og Canasta

Har åpent 17. mai.

Noen få ledige bord.

Søstrene Karlsen

Har åpent 17. mai.

Ingen ledige bord.

Frati

Har åpent 17. mai.

Først til mølla gjelder på dagtid, mens det er reservasjoner på kveldstid.

Aisuma

Har åpent 17. mai.

Fra klokka 14.00-15.00 er det nesten fullbooket.

Ledig bord tidligere på dagen.

Ågot Lian

Har åpent 17. mai.

Begynner å bli fullt på dagtid. Har ikke reservasjoner på uteservering.

Café Nyfiken

Har åpent 17. mai.

Har noen få bord ledig fra klokka 12.00 og noen bord ledige etter klokka 19.30.

Lille pizza

Har åpent 17. mai.

Tar kun bordreservasjoner innendørs fra klokka 16.00

Sushi Bar Solsiden, Ravnkloa og Heimdal

Har åpent 17. mai.

Fortsatt en del ledige bord.

Big Horn Steak House

Har åpent 17. mai.

Fortsatt en del ledige bord.

Astrum Skybar på Clarion hotel & congress

Har åpent 17. mai.

Har ledige bord til lunsj.

San Sebastian Solsiden og Torvet

Har åpent 17. mai.

Fortsatt ledige bord på begge stedene.

Bakgården Bar og spiseri

Har åpent 17. mai.

Har ingen ledige bord til lunsj, men fortsatt ledig på kveldstid.

Una pizzeria e bar

Har åpent 17. mai.

Tar imot reservasjoner etter klokka 17.00.

Fortsatt ledig, men mange har bestilt bord allerede.

Kyoto

Har stengt 17. mai.

Emilies

Har stengt 17. mai.

Credo restaurant og bistro

Har stengt 17. mai.