Bønder blokkerer pakkerier med traktor

Stopper leveransene til butikker i Norge.

Dersom semitraileren i bakgrunnen er lastet med egg kommer den ikke til å slippe forbi Sør-Trøndelag bondelag.   Foto: Jonas Bjørkli

Saken oppdateres.

Klokken 5 torsdag morgen startet den varslede blokaden av egg-pakkeriene i Norge. Både på Heimdal og på Levanger hadde bondelaget, og lokale bønder, møtt opp med traktor og bannere for å sperre for alle utgående leveranser av egg.

Også i Roan blir egg-pakkeriet blokkert. Det samme gjelder pakkerier i Lena, Hå, Klepp, Stavanger, Ski og Rakkestad.

- Ikke en selvfølge

- Vi blokkerer egg-pakkeriet her på Heimdal i en periode, så lenge som Norges Bondelag bestemmer. Det gjør vi for å vise at norsk mat ikke er en selvfølge, sier Jon Gisle Vikan, organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Bondelag til adressa.no. Bak ham står en traktor med henger med banner og plakat med påskriften «Møkkatilbud».

Sammen med to bønder, og like mange termoser, blokkerte han utkjørselen ved Nortura på Heimdal. I Levanger skjer noe lignende. Der har bøndene rigget seg til for å steke egg og bacon foran pakkeriet.

LES OGSÅ: Fikk levert rundballer på døra

LES KOMMENTAR: «Høyt spill fra Listhaug»

- Vi er forbannet

Vikan uttrykker en stor misnøye med det tilbudet som bøndene har fått i landbruksoppgjøret, og retter spesielt skytset mot landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

- Vi er forbannet på Sylvi Listhaug, for å si det mildt, for det tilbudet hun ga oss i jordbruksforhandlingene, og vi er forbannet på måten hun argumenterer på, fortsetter Vikan.

Han hevder at hennes ord om at tilbudet gir økt matproduksjon for fremtiden kun er bløff, og hevder videre at tilbudet kun vil gagne noen få bønder.

- Alle andre får dårligere, eller ingen, inntektsutvikling i det hele tatt, sier han.

Regjeringens tilbud til bøndene var en økning på 150 millioner kroner fra i fjor. Dette er kun ti prosent av det bøndene krever.

God støtte

En av de som kommer til å tape på forslaget slik det ligger nå er kornbonde Ketil Pettersen.

- Det er ikke noe særlig når de sier de skal satse på økt matproduksjon når dette ender med dårligere lønnsomhet. Da blir det vanskeligere å få det til, sier han.

Vikan håper forbrukerne vil godta å være uten egg en liten periode, og mener støtten i folket er god.

Innkjøring av egg på anlegget går som normalt, men dersom man forsøker å ta seg ut med en fullastet trailer vil man bli stoppet av bøndene.

En semitrailer sto torsdag morgen parkert ved anlegget. Bøndene hadde enda ikke sjekket den, men kunne love en ting:

- Dersom den er full av egg, så blir den stående en stund, sier Vikan, som oppfordrer forbrukerne til å ta seg en tur i butikken for å handle egg før 17. mai.

Butikkene på sin side frykter en egghamstring.

Skuffet Listhaug

Da bruddet i årets jordbruksforhandlinger var et faktum var det en skuffet Sylvi Listhaug som sendte ut pressemelding.

Fra statens side har vi vært villig til å komme jordbruket noe i møte, noe som ville innebære at bøndene kunne fått en inntektsøkning utover det andre grupper har fått. Jeg er derfor skuffet over at det ikke har vært mulig å komme til enighet, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug på tirsdag.

Dersom semitraileren i bakgrunnen er lastet med egg kommer den ikke til å slippe forbi Sør-Trøndelag bondelag.  
    
      (Foto: Jonas Bjørkli)

Dersom semitraileren i bakgrunnen er lastet med egg kommer den ikke til å slippe forbi Sør-Trøndelag bondelag.   Foto: Jonas Bjørkli

Bonde Lars Håvard Tiller, organisasjonssjef Jon Giske Vikan og bonde Ketil Pettersen blokkerer for utkjøring av egg på Heimdal.  
    
      (Foto: Jonas Bjørkli)

Bonde Lars Håvard Tiller, organisasjonssjef Jon Giske Vikan og bonde Ketil Pettersen blokkerer for utkjøring av egg på Heimdal.   Foto: Jonas Bjørkli

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå