Katten passer eggene

Her ruger katten over seks stokkand-egg i et reir ved Nidelva.

Katten la seg over eggene og slikket på dem.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

- Jeg har fulgt med dette reiret i flere uker. Jeg må si jeg gjorde store øyne da jeg oppdaget at en katt lå på reiret, forteller Pål Gjønnes.

Det var fredag formiddag Gjønnes kom over kattemor i reiret. Reiret har han fulgt over lengre tid. Første gang han oppdaget det var for et par uker siden.

- Jeg var ute og gikk tur på stien ved Nidelva, da jeg møtte på et stokkand-par. Jeg tok bilder av dem, før hunnen stakk inn i krattet. Jeg gikk etter henne, og oppdaget at hun hadde reir der hvor hun lå og ruget, forteller Gjønnes.

Siden har han svingt innom reiret av og til for å se på naturens gang. Som oftest har andemor vært trofast til stede og ruget over sine seks hvite egg.

Kosekatt

Fredag var det fortsatt egg i reiret, men ingen andemor å se. Gjønnes tok seg en liten runde, og kom tilbake en liten time senere. Da fikk han seg en liten overraskelse. En lodden skogkatt hadde nemlig lagt seg over eggene.

- Jeg tenkte først å jage den, for jeg trodde den hadde skumle hensikter. Men så kom den mot meg, strøk seg mot føttene mine og ville kose. Så gikk den tilbake til reiret, slikket litt på eggene, og la seg oppå, forteller Gjønnes.

Han spekulerer i om kattens morsinstinkt er blitt vekket av pipelyder fra eggene.

- Kanskje katten tror det er kattunger på gang. Kattene kan jo være veldig omsorgsfulle, sier Gjønnes.

- Merkverdig

Organisasjonskonsulent Morten Ree i Norsk ornitologisk forening har hørt om fugler som har ruget frem andres egg, men aldri hørt at en katt kan finne på noe slikt.

- Men katter legger seg jo over alt, sier Ree som selv har katt i huset.

Han synes det er en artig og merkverdig historie.

- Det er litt rart at eggene ikke er klekket ennå, for de fleste stokkendene har klekket eggene nå. Det kan være at reiret er forlatt, og at det ikke er noe liv lenger, sier Ree som også har et mer optimistisk alternativ.

- Det kan også være at det er like før eggene klekkes. Da vil jeg tro at stokkanda er like i nærheten, for trangen til å ruge er større jo nærmere klekking en kommer, sier Ree.

Vil jage

Hvis stokkanda kommer tilbake til reiret, regner Ree med at hun vil jage katten.

- Kan en katt fungere som rugemor?

- Det er ingen ting i veien for at en katt kan ruge, det handler jo bare om at eggene skal være varme. Det kan en katt sørge for. Men når ungene er klekket, så forlater de reiret i løpet av det første døgnet. Da følger de etter andemor, som gjerne tar dem med ned til vannet, og lærer dem å finne mat. Det blir ikke det samme å bli med katten for å lete mus, påpeker Ree.

Spørsmålet er også om kattens jaktinstinkt er større enn morsinstinktet.

Han anbefaler at Gjønnes som kjenner til reiret, følger med på hva som skjer videre.

- Hvis andungene klekkes, kan han prøve å lede dem ned til elva. Der kan de finne andre stokkandfamilier, og blande seg med dem. Det kan gå bra, sier Ree i et øyeblikks optimisme. Men det er slett ikke sikkert at enden er god på denne historien.

- Det er stor sjanse for at det har gått galt, eller at det vil gå galt, sier han.

Pål Gjønnes ble oppmerksom på dette reiret på tur ved Nidelva. 
        
            (Foto: Privat)

Pål Gjønnes ble oppmerksom på dette reiret på tur ved Nidelva.  Foto: Privat

På forsiden nå