Se hva som falt ned i pipa

Lykkelig slutt for fugleunger på ville veier i Moholt.

Kaieungene kunne slippes ut på plena i god behold etter den lite strabasiøse redningsaksjonen. 

Saken oppdateres.

Klokka 15.43 onsdag ettermiddag skrev 110-sentralen i Sør-Trøndelag at de var på vei for å redde en fugl i peis. Fuglen skulle vise seg å være to fugleunger med svarte fjær som hadde falt ned ei pipe på Moholt i Trondheim.

- Fugleungene hadde ramlet ned i pipa, men vår kollega Tore Gravseth fikk reddet dem ut via sotluka i kjelleren. De ble lykkelig gjenforent med sin mor, sier brannmester Tor Arne Malm ved 110-sentralen.

- De hadde trolig blitt enda svartere i løpet av pipeoppholdet, men det var jo heldigvis ikke hvite duer det var snakk om, sier Malm.

LES OGSÅ: Her blir sauemamma og lammene hennes reddet

LES OGSÅ: Katt fikk endelig komme ned etter to dager i tre

Lå helt stille

Jan Ivar Bjerkan var utrykningsleder under aksjonen. Da mannskapene kom til stedet var det tyst i peisen, men etter litt leting klarte man å lokalisere de to små fugleungene nederst i feieluka.

- Fuglene satt helt rolig, og Tore kunne enkelt løfte fuglene ut og legge dem på plena, sier Bjerkan til adressa.no.

SE OGSÅ: «Chilli» havnet i en lei kattepine

Skal redde liv

Det er ikke første gang Bjerkan er ute på fugleberging, men det er langt fra dagligdags. Bjerkan antar at fuglene sitter på kanten av pipa, og at de tar overbalanse. Bjerkan syns oppdraget er et fint avbrekk i brannmannshverdagen.

- Vi er jo Trøndelag brann- og redningstjeneste. Vi skal redde liv, og det inkluderer også dyreliv. Folk har skjønt av brannvesenet kan brukes til mye, og det synes vi er gøy. Det er artig å hjelpe til med slike ting, sier Bjerkan.

Det ble først skrevet at det var kråkeunger, men generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken i Norsk ornitologisk forening kan opplyse leserne om at dette er kaieunger.

- Kaie og kråke er nært beslektet, og begge tilhører kråkefamilien. Kaie hekker i hulrom, ofte på hus og gjerne i piper. Kråke er glad i kvistreir i trær, sier han.

Liker å hekke i piper

Det er vanlig å forveksle disse artene, men Solbakken er ikke i tvil etter å ha sett bildene. Han forteller videre at det hender at en del fugler faller ned pipa i hekkesesongen.

- Det er gjerne kattugler, kvinand og kaie som blir utsatt for dette. Det største problemet nå er at de to fugleungene kan bli et lett bytte på plena. På taket hadde de en beskyttet plass. Men dette ser ganske store fugleunger, det kan jo hende de er flygedyktige, sier Solbakken.

Han legger til at det er grunn til å tro at foreldrene er i området, og at de vil passe på barna sine dersom farer truer.

Tore Gravseth hentet ut to kaieunger som hadde havnet på et uheldig sted. Her er de hentet ut etter redningsaksjonen i sotluka.  
        
            (Foto: trøndelag brann- og redningstjeneste)

Tore Gravseth hentet ut to kaieunger som hadde havnet på et uheldig sted. Her er de hentet ut etter redningsaksjonen i sotluka.   Foto: trøndelag brann- og redningstjeneste

På forsiden nå