- Hallo! En blir da aldri for gammel til å leke! Stine Marie Engen himler over antydningen om at uteskole er noe elevene i barneskolen driver med. Sola er ikke langt unna, men på trøndersk vis høljer det ned ved Lianvannet. Men småfrosne og våte 16-17-åringer er likevel bortimot enstemmige: Uteskole er bra. - Det er godt med litt variasjon fra klasseromsundervisningen. Vi lærer på en annen måte, og vi får mye bedre samhold i klassen, mener Veronica Brustol og Lise Søberg Andreassen. De har akkurat danset på afrikansk vis sammen med klassekamerat Kojo Amedorme. - Men 16-17-åringer er gjerne ikke så glade i å gå på tur i naturen? - Men dette er artig! smiler jentene.

Tøft yrke

Videregående skole blir gjerne kritisert for å være for teoretisk. Men den kritikken rammer neppe helse- og sosialfag ved Byåsen videregående skole. I hele høst og nå etter påske har elevene på første året hatt en utedag i uka. - Vi ser at mange av elevene er i dårlig form, og de er ikke vant til å være ute. Samtidig skal mange av dem ut i et yrke hvor de må gå, stå og løfte mye. Skal de klare å holde lenge i yrket, krever det god fysikk, sier faglærer Kåre Hauge. For elevene kan bli fremtidens helsearbeidere, eller kanskje havner de i barnehage eller skole som barne- og ungdomsarbeidere. - Vi går alltid en lengre tur når vi har utedag, men vi har også faglig opplegg. Vi tar med oss det vi kan av undervisningen ut, sier Hauge som ikke har noe problem med å forsvare utedagen også i forhold til elevenes pensum og kompetansemål. - Men vi er kanskje litt mer kreative enn andre skoler, og ser muligheter ute, sier Hauge, som ønsker å fortsette med utedagen også for nye elever.

Lærer å kle seg

Når elevene skal lære seg å sette sammen enkle måltid og vurdere næringsinnholdet, når de skal lære å kommunisere med ulike brukere og når folkehelse og forebyggende smittespredning er tema, kan de like gjerne jobbe praktisk med det ute som inne i klasserommet. - Det er ikke alle elevene som er like flinke til å uttrykke seg skriftlig, og for dem er det en fordel med praktiske øvelser, påpeker Hauge. Byåsen vg. skole er en såkalt helsefremmende skole, og legger vekt på at elevene skal ha gode vaner i forhold til fysisk aktivitet og sunt kosthold. Men da ideen om uteskole ble lansert i høst, ble ikke lærerne møtt av applaus. I starten var mange heller ikke kledd for å være ute en hel dag, og ble både gjennomvåt og frossen. - Vi merket økt fravær en periode, men nå har dette endret seg, og elevene synes det er ok med utedag. De har også blitt mye flinkere til å kle seg, og de har lært seg det å være på tur, sier faglærer Anny Horde Moen. Både hun og elevene tror turerfaringen kan være nyttig når ungdommene skal ut i yrkeslivet etter hvert. - Hvis du skal jobbe i barnehage, så er det positivt at du kan være mye ute. Og om en jobber på sykehjem, er det også fint å ta med de gamle ut på tur, sier elevene.

Foto: NILS TOLDNES
Foto: NILS TOLDNES