Vaksineringen vil foregå 18. og 19. november i tidsrommet 10.00 til 16.00 på Aktivitetshuset til Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) som ligger ved Bunnpris på Moholt. Studentene må betale en egenandel på 100 kroner.

Påvist hos 81 personer

Adressa.no skrev i går at kusma-utbruddet i studentmiljøet i Trondheim vokser stadig i omfang. Ifølge smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune, er tallet på mistenkt smittede nå 100. 81 er bekreftet smittet.

- Tallet stiger fremdeles. Vi får inn nye tilfeller hver dag, men økningen er ikke så stor som for to-tre uker siden, sier Sagvik til Adresseavisen.

Smittevernoverlegen opplyser at tre personer har vært innlagt på grunn av alvorlige komplikasjoner, men også flere av de smittede har fått mindre komplikasjoner.

I samråd med Folkehelseinstituttet tilbyr Trondheim kommune MMR-vaksine til studenter som tidligere ikke er vaksinert, eller bare har fått én dose med MMR-vaksine. De som tidligere har hatt kusma trenger ikke vaksine. Det skriver Trondheim kommune på sine nettsider.

- De fleste norske i studentenes aldersgruppe er vaksinert to ganger, og har ikke behov for ekstra vaksine. Men en del av de utenlandske studentene er ikke fullvaksinert. Det er viktig for dem at de nå blir vaksinert for andre gang. Vi vil se an hvor mange som kommer. Blir det stor pågang, så vil vi utvide med flere dager, sier Sagvik.

Ikke del flasker og bestikk

MMR-vaksinen gir beskyttelse mot kusma, meslinger og røde hunder.

Personer som har vært i nær kontakt med kusmasyke og selv utvikler symptomer som kan ligne på kusma (feber, hevelse i ansiktet, smerter), anbefales å ta rask kontakt med lege for undersøkelse.

Kusmaviruset smitter via nær dråpesmitte og deling av spytt. Under et utbrudd som nå er det spesielt viktig at alle som god hostehygiene og ikke del glass, flasker eller spisebestikk med andre.

Kan ha startet under Uka

Kusmautbruddet i studentmiljøet startet tidlig i september. Festivalen Uka kan ha bidratt til at det vokste og at spredningen ble større. Utbruddet er antakelig det største i Norge siden kusma ble en del av vaksineprogrammet i 1983. Det har også blitt påvist kusmatilfeller i Bergen og Oslo.

Vaksine mot kusma gis vanligvis i to omganger: ved 15 måneder og 12 år.

Kusma gir en betennelse i spyttkjertlene som gir den karakteristiske hevelsen i ansiktet. I de fleste tilfellene er det dobbeltsidig. Kjertelhevelsen kan vare inntil ti dager.

Hold deg hjemme

Om lag 25 prosent av menn som blir smittet av kusma etter puberteten får testikkelbetennelse.

Smittevernoverlege Sagvik sitter ikke på eksakte tall for utbruddet i Trondheim.

- Men det gjelder flere enn fem personer, har hun sagt tidligere.

En annen komplikasjon er en godartet form for hjernehinnebetennelse. Forbigående eller mer sjeldent varig hørselstap på ett øre, kan forekomme. Gravide som blir smittet med kusma i løpet av de første 12 svangerskapsukene har økt risiko for spontanabort.

Tiden fra man er smittet til man får de første symptomene er 2-3 uker, vanligvis 18 dager.

Man er smittsom om lag en uke før og en uke etter hevelse i spyttkjertlene. Man bør holde seg hjemme fra skole og jobb.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.