Omtrent hver dag må barnehageansatte sende skittent og vått tøy med barna når foreldrene kommer og henter dem. Høsten 2011 la Kuhaugen barnehager merke til at de brukte store mengder med hvite plastposer.

- Det var svært skiftende vær denne høsten. Det kunne være fire årstider på én dag. Vi merket at rullene med hvite plastposer forsvant raskt, forteller fagleder Sissel Opdal Ligård ved Aastahagen barnehage, som tidligere tilhørte Kuhaugen barnehager.

Brukte over 4000 poser

I tidsrommet 1. september til 1. desember i 2011 var det 35 regnværsdager.

- Vi brukte 4160 hvite plastposer fordelt på 116 barn denne perioden. Det var da vi innså at dette var noe vi måtte gjøre noe med. Vi ønsker jo å være miljøvennlige, forklarer Opdal Ligård.

Kuhaugen barnehager har grønt flagg-sertifisering, og det var miljøgruppa som kom opp med ideen om en miljøvennlig gjenbrukspose. Våren 2012 inngikk de et samarbeid med Grønn barneby, som er Trondheim kommunes satsing på miljøarbeid i skoler og barnehager.

Rådgiver Bjørn Arild Silseth ved Grønn barneby i Trondheim kommune forteller at de i første omgang bestilte poser fra et selskap på Lillehammer.

- Men posene var produsert i Kina, så miljøregnskapet var ikke helt bra, sier Silseth.

- Lang venteliste

Løsningen ble å ta kontakt med Stavne kompetansesenter, som ble svært glad for oppdraget. I 2013 ble det levert 2000 gjenbruksposer.

- Det ble så stor etterspørsel at det ble en lang venteliste blant barnehagene, forteller Silseth om responsen.

Hvert barn får sin egen pose med navnet sitt, og posen henger i skapet til barnet. Posen må tas med tilbake til barnehagen hver dag. Foreldrene har ansvar for å holde den ren.

- Foreldrene er stort sett veldig flinke til å ta den med tilbake. Det har vært positiv respons og konstruktive tilbakemeldinger. De ønsket blant annet lang skulderhempe i stedet for korte, og det fikk vi forandret, forteller Opdal Ligård.

De lange skulderhempene gjør at det er mulig å bære posen på en bedre måte, samtidig som man også kan henge den over sykkelstyret.

- Vi ønsket også en iøynefallende farge på posen. Det gjør at det blir enklere å huske den for foreldrene. Hadde den vært svart eller grå, så ville den forsvunnet i klesvasken, tror faglederen.

Delt ut 6500 poser

Foreldre og barn får et eierforhold til posene, noe som gjør at de blir godt tatt vare på.

- Nå husker jeg ikke sist gang vi bestilte hvite plastposer, så dette har vært en suksess. Jeg tør ikke tenke på hvor mange plastposer man sparer hvert år, sier hun.

Silseth i Grønn barneby forteller at barnehager resirkulerer posene ved å fjerne navnene, og så la nye barn få bruke de gamle posene. Han er glad for at ideen til Kuhaugen barnehager har blitt varmt mottatt i andre barnehager også.

- Per nå har vi delt ut 6500 miljøposer, og det er 75 barnehager som benytter den hver dag. Det er rundt 11 000 barn i kommunale og private barnehager i Trondheim, noe som betyr at om lag halvparten av alle barnehagebarn har en slik pose, sier han.

- Vellykket prosjekt

Målsettingen er at alle barnehager i Trondheim skal bruke den, men i 2015 ble det ikke produsert nok miljøposer.

- For å få litt fortgang, fikk vi et selskap i Trondheim, Frøya-Trøya, til å produsere 3000 poser. Nå har vi 1000 poser på lager, og barnehager som ønsker å få slike poser kan få de tilsendt, forklarer Silseth.

Barnehagene får de knallgrønne miljøposene av Grønn barneby, men dersom noen går i stykker eller forsvinner, så må de bestille selv. Den kostnaden er det barnehagene selv som må dekke.

- Nå jobber vi med å få til finansiering slik at flere barnehager kan få de samme posene. Tilbakemeldingene fra barnehagene er at forbruket av plastposer stuper dramatisk. Jeg vil karakterisere dette som et vellykket prosjekt, og det føles veldig matnyttig. Her løser vi et konkret miljøproblem, sier Silseth.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Fagleder Sissel Opdal Ligård ved Aastahagen barnehage på Persaunet i Trondheim viser frem den grønne miljøposen som de hadde ideen til i 2011. Foto: Marit Langseth, Adresseavisen
I stedet for å bruke haugevis av plastposer bruker mange barnehager i Trondheim disse grønne miljøposene når de skal sende med vått tøy hjem. Foto: Marit Langseth, Adresseavisen
Miljøposen kan vaskes og det er foreldrenes ansvar å sende den med tilbake til barnehagen. Foto: Marit Langseth, Adresseavisen