Helsetilsynet i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag har ført tilsyn med små fødeavdelinger i regionen, og kritiserer nå St. Olavs Hospital i Trondheim for ikke å ha etablert systematisk styring og kontroll med fødeavdelingen ved Orkdal sjukehus.

- Det er alltid alvorlig for oss når vi får avvik som dette. Å gi pasientene våre et trygt behandlingstilbud er helt avgjørende, sier administrerende direktør Nils Kvernmo i en pressemelding fra St. Olavs.

Virksomheten er forsvarlig

Rapporten fra Helsetilsynet viser at det ikke er gode nok systemer for samkjøring mellom Trondheim og Orkanger, og uttrykker også bekymring for manglende tverrfaglig kompetanseheving mellom leger og jordmødre. Helsetilsynet har spesielt tatt for seg sårbarheten i akutte situasjoner under tilsynet.

- Vi skal bli bedre i å bruke kvalitetssystemet, og vi skal sikre dette gjennom nye lederavtaler, sier Kvernmo videre.

Virksomheten ved fødeavdelingen i Orkdal er likevel forsvarlig, ifølge rapporten.

- Avhengig av retningslinjer

Klinikksjef Runa Heimstad ved Kvinneklinikken er klar på hva som skal gjøres for å forbedre tilstanden.

- Vi må innføre systemer for felles internundervisning og legge bedre til rette for rotasjonsordninger, sier hun.

Prosedyrene skal gjennomgås, forbedres og gjøres kjent ved begge avdelinger, for slik å få mer systematisk kontroll og styring, slik Helsetilsynet etterlyser.

- Vi er avhengig av å ha felles retningslinjer for å styrke kvaliteten ytterligere, sier klinikksjefen.

Fødeavdelingen i Orkdal mottar kritikk fra Helsetilsynet, for manglende styring og kontroll. Personene på bildet er ikke forbundet med denne saken. Foto: STEINAR FUGELSØY