Seks minutter inn i det nye året ble lille Tomine Westad-Nilsen født på St. Olavs hospital i Trondheim. Da var hun 52 centimeter lang og 4070 gram tung.

- Det står til bra med alle, men vi hadde ikke trodd det skulle bli et nyttårsbarn. Vi er litt overveldet av all oppmerksomheten, sier mor Tonje Westad.

- Og så kjenner man at man har vært gjennom en tøff treningsøkt, sier den nybakte moren, som ser uforholdsmessig sprek ut til å ha født et barn 12 timer tidligere.

Glade storebrødre

Da vi besøker mor og barn på pasienthotellet ved sykehuset, er far André Nilsen på vei for å hente søsknene, Krisander (9) og Oliver (4).

Ettersom det var nyttårsaften torsdag var begge storebrødrene oppe da Tomine ble født, og fikk hilset på mamma og lillesøster på Facetime.

- De var helt ville. De koste med skjermen og gleder seg veldig til å treffe henne. Jeg er spent på å se reaksjonen deres når de kommer, sier mor.

Forventet tidlig julegave

Westad hadde termin 28. desember. Tanken på at barnet kunne komme i 2016 hadde knapt slått foreldrene.

- Vårt siste barn kom ti dager før termin, så vi hadde egentlig forventet å få en tidlig julegave, sier hun.

Selve fødselen var 23 timer lang. I løpet av den tiden var tre jordmødre innom. Utpå kvelden torsdag ringte NTB og fortalte at de lå best an til å få årets nyttårsbarn.

Gjorde navne-«deal»

- Selv om det ikke betyr noe i seg selv, merket jeg at konkurranseinstinktet våknet. Det var uansett greit å få noe annet å tenke på.

20 minutter før midnatt gjorde Westad en «deal» med mannen; hvis hun greide å vente til over midnatt med å føde, skulle jenta hete Tomine. Og slik ble det.

- Jeg har alltid likt det navnet, helt siden Morten Harket valgte det for sin datter. Og så har både jeg, min mor og tanten min et navn som begynner på T. Jeg ville bare bli ferdig med fødselen. Jordmor og far var mer innstilt på at det kunne bli et nyttårsbarn, sier hun.

Mye oppmerksomhet

Etter at NTB skrev førstemeldingen om årets nyttårsbarn tidlig fredag morgen, har ikke telefonen til Westad stått stille.

- TV2, Dagsrevyen på NRK, Dagbladet og NTB har ringt. Den første telefonen kom 07.50, og jeg tror det var mer enn 10 telefoner før klokken 10, sier hun.

Lille Tomine tar selv det hele med stoisk ro, og sover gjennom hele intervjuet.

- Han er kanskje lik broren Oliver, og så tror jeg hun har haka til faren. Det at hun er glad i sove, har hun fra meg, ler mor.

Sist gang i 2009

Sist gang et nyttårsbarn ble født i Trondheim var i 2009. Da ble en jente født ved St. Olav 25 sekunder over midnatt.

Ifølge St. Olav ble det en rolig nyttårsnatten på fødeavdelinga. Bare fem barn ble født mellom midnatt og klokken 14 fredag ettermiddag.

Hvis alt går etter planen får mor og barn dra hjem fra pasienthotellet lørdag.

Gutt i Nord-Trøndelag

I en pressemelding 1. januar opplyser Helse Nord-Trøndelag at årets førstefødte i fylket kom til verden ved Sykehuset Levanger. Det er en gutt som ble født klokken 10.28.