Etter flere år med det moren hevder er psykisk mobbing har niåringen nå byttet skole. Hun mener ledelsen ved skolen i Trondheim har brutt opplæringsloven ved at rektoren ikke har fulgt opp mobbingen, og at ansatte har bidratt til mobbing, utestenging og diskriminering.

Plassert alene

Blant annet ble sønnen tatt ut i egne friminutt alene. I nesten et helt skoleår ble han plassert alene på pult foran i klasserommet, med ryggen til resten av klassen. Han skal også ha blitt truet med utkastelse av rektor, dersom han ikke endret oppførsel.

- Jeg mener skolen bevisst har gått inn og brutt loven, og bidratt til mobbing med handling og ord. De har ikke ønsket å forstå situasjonen, og jeg har savnet kompetanse til å rette på forholdene, sier moren til Adressa.no.

Hun har brukt mye tid og krefter på å kjempe for sønnen, og sette seg inn i lover og regelverk.

Mobbingen skal ha startet i 2009 og ble første gang varslet i skoleåret 2010/2011. Foreldrene har hatt flere møter med skoleledelsen. Niåringen har som følge av mobbingen hatt mye fravær på skolen.

Varsler tilsyn

Rektor ved skolen har fått varsel om at Fylkesmannen vil gjennomføre tilsyn ved skolen.

– Jeg er særdeles tilfreds med dette. Dette vil gi oss en mulighet til å få formidlet hvordan vi generelt jobber for å fremme et godt psykososialt miljø for elevene våre. I tillegg gir det oss anledning til å få belyst denne konkrete saken i sin fulle bredde, sier rektor, som ikke ønsker å uttale seg om anklagene overfor Adresseavisen.

– Bakgrunnen er hensynet til taushetsplikt og personvern. Derfor ønsker jeg ikke å si noe om saken, sier rektoren.

Moren forteller at hennes sønn har motoriske og adferdsmessige utfordringer. Dette har ført til mobbing fra andre elever, og situasjonen har ifølge henne eskalert i negativ retning.

– Jeg sier ikke at han er noe englebarn, men han har blitt gjort til syndebukk. Automatisk har han fått skyld i episoder uten at skolen har kartlagt hva som egentlig har skjedd, mener moren.

Fylkesmannen sier de har høy prioritet på slike saker.

– Det har hendt flere ganger tidligere at vi har gjennomført tilsyn ved skoler etter opplæringsloven. Da ser vi på om skolen har gode nok rutiner for å fange opp enkeltsaker, og på hvordan sakene blir håndtert, sier assisterende utdanningsdirektør Jostein Magne Krutvik ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Hvis det blir avdekket svikt vil skolen få beskjed om dette i et brev, og pålegg om å få dette på plass.

Hittil i år har fylkesmennene mottatt ti klager på mobbing i skolen. Det er like mange som i hele fjor.

Maktesløs

Guttens mor ønsker å understreke at dette ikke er noen hevnaksjon mot skolen. Hun har en datter som fortsatt går på skolen og trives godt.

– Men denne konkrete mobbesaken har skolen ikke evnet å ta tak i. Mobbing fra ansatte på skoler er et viktig problem, og som forelder kan man føle seg maktesløs. Men det er mulig å ta kampen.