H.M. Kongen har utnevnt overlege Brynjulf Ystgaard fra Trondheim til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats innen medisin og humanitært arbeid. Det skriver Det norske kongehus i en pressemelding.

Teamleder for Røde Kors

Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement onsdag 1. oktober. Ystgaard vil få medaljen av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Senere vil han få muligheten til å møte kongen i audiens for å takke for utnevnelsen.

Brynjulf Ystgaard har jobbet med katastrofearbeid i over 20 år. Han var blant annet teamleder for Røde Kors etter det voldsomme jordskjelvet som rammet Indonesia i 2006.

Sammen med kollega Håkon Bolkan startet Ystgaard et Surgical Training Program (STP) i Sierra Leone som har som målsetting å trene opp helsearbeidere (ikke-leger) til å utføre de vanligste kirurgiske inngrep folk på landsbygda ikke har tilgang til. Inngrepene var for eksempel keisersnitt og fjerning av blindtarm.

Ringes når katastrofen inntreffer

Kirurgen og overlegen fra Trondheim dro til nok et katastrofeområde da han reiste med Røde Kors til Haiti i 2010. Landets hovedstad, Port-au-Prince, var nær jevnet med jorden etter det voldsomme jordskjelvet som rystet øya i det Karibiske hav.

Legen har stått på en liste over frivillige som kontaktes av Røde Kors når noe går fryktelig galt.

- Jeg tenker ikke så mye over det. Men kona forventer at telefonen ringer når katastrofen inntreffer, sa han til adressa.no like før avreise til Haiti.

Ystgaards første oppdrag med hjelpeorganisasjonen var allerede i 1990. Etter det fulgte oppdrag i kriserammede land som Indonesia, Afghanistan og Pakistan.