- Vi vil jo gjerne bruke lystgass. Det er lettvint og man kan starte med lystgass tidlig i fødselsforløpet. Men nå er det kroken på døra for lystgass hos oss, sier konstituert klinikksjef Vidar Von Düring ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital til adressa.no.

Skadelig for gravide

Siden Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital flyttet inn i sitt nåværende bygg i 2006 har Arbeidstilsynet vært bekymret for den mengden lystgass de ansatte ved fødeavdelingen har blitt eksponert for.

- Arbeidstilsynet har klare grenser for hvor mye gassinnhold man kan bli eksponert for, og det må vi forholde oss til. Siden vi flyttet inn i dette bygget har vi ligget over grensen, sier Von Düring.

Lystgass kan ifølge klinikksjefen være potensielt skadelig for kvinner som ønsker å bli gravide, eller de som allerede er gravide. Men det er kun skadelig under langvarig eksponering.

Ingen av de ansatte ved Kvinneklinikken skal ha merket ubehag eller klaget på ventileringen ved sykehuset.

Tiltak til to millioner

Sykehuset har gjennomført flere tiltak siden 2007 for å kunne beholde lystgass som smertebehandling. Arbeidet har kostet sykehuset i underkant av to millioner kroner.

- Vi startet med å prøve ut en ny type pusteteknikk for fødende. Så forsøkte vi å bygge om ventilasjonsanlegget. Deretter såkaltrettet ventilering mot sengene. Nå sist prøvde vi ut en dobbeltmaske som vihadde stor tiltro til, sier Von Düring.

Ingenting har fungert godt nok. Nye målinger ble gjort etter hvert tiltak, men gassverdiene var fortsatt over grensen.

- Når vi ikke klarerå tilfredstille Arbeidstilsynets krav, kan vi ikke fortsette å bruke lystgass, sier von Düring.

- Har annen smertelindring

Fødende ved St. Olavs Hospital trenger likevel ikke å bekymre seg for fødselen.

- De fødende får annen type smertelindring etter behov. Vi tilbyr forskjellige medikamenter og akupunktur som alternativer.

Bruken av lystgass stanset 1. mars, og så langt har ikke Von Düring fått mange tilbakemeldinger fra fødende om at dette har vært et problem.

- Foreløpig så har vi ikke hørt noenting fra de fødende om dette, så det høres ut som om det går greit, sier han.