- Vi har ikke bruk for dette. Vi har all renovasjon og avfallssortering i borettslaget, sier Randi Aspaas og rister på hodet av at Renholdsverket har sett seg nødt til å sette opp returpunktet akkurat foran inngangen til Sverresborg Folkemuseum.

Ulovlig søppelkasting i helgene

Det finnes 51 returpunkter i midtbyen, og 99 er plassert ute i bydelene. Disse er til for levering av papp og papir, glass og plast. På gjennvinningsstasjonen på Hegstadmoen kan du levere alt det andre du ønsker å kaste. Likevel blir mange av returpunktene lesset fulle med ulovlig kastet søppel. - Det er absolutt verst på Wullumsgården og på Stavset, sier Tom Andersen, som har full stilling i Renholdsverket med å kjøre rundt og rydde returpunktene for skrot. - Mismotet tar meg ofte på mandager når jeg kommer til plasser hvor folk helt tydelig har vippet av lass med avfall. Dette er ikke offentlige søppelfyllinger. Og om innbyggerne hadde gjort det de skulle, så hadde jobben min vært overflødig.

Trekker til seg rotter

Og det er ikke bare på Sverresborg at naboene fortviler. Folk ringer avisa fra hele byen.- Vi forstår at det må finnes steder å kaste gjennvinnbart søppel, men her står jo boksene rett utenfor museet! Her settes busslaster med turister av. Er det dette vi vil vise dem, spør Aud Brækken? Naboene forteller om all dritten folk slenger fra seg på punktet som heter Wullumsgården. - Det er observert rotter her, to ganger som jeg vet, sier Aspaas og rister på hodet. - Her sto gatekjøkkenet før i tiden. Da så det eksemplarisk ut her til enhver tid. Og han som drev det var opptatt av å holde det pent, så han sørget for å lage bed. Nå vokser det planter og blomster bak gjennvinningsboksene, sier Elin Kirksæther.

Flytt og rydd opp

- Alle har jo gjenvinning av papp og papir, plast og restavfall hjemme. Klær kan du levere oppe på Byåsen Butikksenter. Da er glass det som gjenstår. Kan ikke det flyttes i tilknytning til butikker det og. Dit kommer jo folk og skal parkere uansett, sier Åsta Bø. Mens vi prater kommer det en liten Golf full av søplesekker kjørende sakte opp mot returpunktet. Sjåføren vurderer å kjøre opp på fortauet, men gjør heller en u-sving ved synet av fire gestikulerende damer og en journalist med kamera. - Det hender vi snakker til dem ja, sier damene. - Det sto en gang en dame her og tømte rødboksen sin oppi containeren for glass. Klart jeg måtte si ifra, sier Randi Aspaas som har observert at folk som vil kaste annet enn det som er lov venter til mørkets frembrudd. - De kommer her på fredag, lørdag og søndag på kveldstid med bilen full, sier hun.

Dumper hva som helst

Tom Andersen bekrefter at det er i helgene den ulovlige søppeldumpingen er verst.- Jeg har sett salonger, klosetter, datamaskiner og bygningsmateriell. Dessuten Tver, og vaskemaskiner, som folk kan levere gratis på elektrobutikken! Folk hiver absolutt alt, og det er verst for meg når det blir så tunge ting at jeg ikke får det opp i bilen. Han treffer ikke synderne selv, men skulle gjerne fortalt dem noen alvors ord. - Folk ser vel at det blir ryddet da, og da tar de seg tilrette, sier Andersen som har vært i Renholdsverket i over tredve år. - Vi vil ha park og benker. Vi vil ha en hyggelig venteplass for turister, hvilkeplass for pensjonister og andre. Med en søppelbøtte som tømmes og uten rotter og annet svineri. Da tar vi dugnadene med glede!

Forsøpler nabolaget: - Kom og hent kassene - vi vil ikke ha dem her, sier Åsta Bø, Aud Brækken, Randi Aspaas og Elin Kirksæter, foran returpunktet i Breidablikkveien, utenfor Sverresborg Folkemuseum. Foto: NORUNN BERGESEN
Byåsingene verst: Slik så returpunktet på Stavset ut etter første helga i mai. Foto: Privat