Det er svaret på spørsmålet mange foreldre har stilt seg, når de har knyttet ungenes joggesko.

Når det er full vår stort sett overalt og gatene kostes i byen, er mange skipar satt i boden. Noe det ikke er grunn til.

– Her har det vært skirenn og aktiviteter hver dag de siste ukene. Forholdene er fine, sier styreleder i stiftelsen «Barnas skidag», Bjørn A. Fossum.

Han skryter av Trondheim bydrift som har klart å strekke vinteren i Granåsen til tross for varmegrader, regnbyger og praktfulle soldager i mars. Alt dette kjærkomne vårtegn for de fleste. For «Barnas skidag» har det vært en trussel. Både i fjor og i år har de måttet utsette arrangementet.

Korte løyper flere runder

– I år utsatte vi med tre uker i håp om at vi skulle få mer snø, slik at vi kunne holde hele løypenettet åpent. Vi planla i det lengste å få til en langløype, men det har vi ikke klart.

I år er det mulig for barna å gå tre distanser:

200 meter for de minste i Tusse-/Vetteløypa.

1,3 kilometer i Nisseløypa.

To kilometer i Trolløypa.

– De ivrigste kan gå flere ganger, slik de gjorde i Falun, sier Fossum med et smil.

Reddet av kunstsnø

Bjørn A. Fossum garanterer nok snø i godt preparerte løyper og et arrangement som ikke skal stå tilbake for tidligere år. Det ble laget snø under kuldeperiodene ved juletider og i midten/slutten av januar, samt begynnelsen av februar. I tillegg har de tatt godt vare på den naturlige snøen som tross alt har falt i vinter.

– I utgangspunktet er det nesten en halv meter såle av snø og is i bunn på de løypene vi har. Og Trondheim bydrift har gjort en solid jobb i å ivareta det som er, sier Fossum.

Utenfor løypene er det bart, og i skogen sørøst over mot Søremsåsen er det ikke nok snø til å arrangere renn.

Kort og kompakt

– Vi må gå på steder der det er trygge løyper, derfor er det et kompakt arrangement i år. Vi holder oss på stadionsida. Dermed blir det kortere distanser, men det blir også tettere med løypevakter. Det er fint for sikkerheten, sier styrelederen.

300 frivillige fra Selsbakk I.F. og Byåsen Skiklubb stiller til dugnad som skal sørge for at den 23. skidagen går inn i historien uten avlysninger.

Bjørn A. Fossum sjekker Yr og Storm mange ganger i døgnet. I skrivende stund er det varslet temperaturer omkring null og noe nedbør. Skismøring er det mulig å få hjelp til på stedet.

Ta bussen

Startskuddet for barneskirennet går klokken ti og løperne kan selv bestemme starttidspunkt frem til klokken 14, når arrangementet avsluttes.

Vanligvis er parkeringsplassen ved Granåsen et stykke organisert kaos på denne utfluktsdagen. I år skal ikke snømengder eller slaps stå i veien for folketråkket opp til skistadion. Vær- og klimautfordringen under årets skidag kan tyde på at parkering kanskje ikke er det verste arrangøren har å stri med akkurat i år, men det er likevel satt opp busser. Den første skyss-bussen går fra City Syd og Rema Stavset kl 08.45.

Det har deltatt over 5200 unger i Granåsen på det meste. Bunnåret var i fjor, med 2400 deltakere. Fossum håper å klare like mange i år som i fjor.

– De har til og med fått til Barnas Skidag i Nygårdsparken midt i Bergen sentrum nylig. Det har aldri vært tvil om at vi skulle klare det også her i år. Underholdningen er på plass, med bandet Mandarinsaft og med dansere. Som vanlig har vi sekker med innhold og medaljer til alle barna som deltar og vi håper på sol på søndag, sier Fossum.

Styreleder Bjørn A.Fossum, løypeansvarlig fra Trondheim Bydrift Atle Bjørnbeth og stadionsjef Åge Eidsæther ønsker velkommen.
Dennis (10) nyter sola og snøen som fortsatt ligger i skiløypa i Granåsen.