For tiende gang var det en gudstjeneste i arbeiderbevegelsens tegn i Vår Frue kirke 1. mai. Inngangsprosesjonen gikk bak to røde faner, og i tillegg til preken og salmesang, var det politisk appell ved Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Hadia Tajik.

- Det er en ære å få dele denne dagen med dere. Dette er et gudshus som tar det ansvaret det er å være en bykirke. Det er en kirke med et bankende hjerte som tar sosialt ansvar, åpnet Tajik.

Takket for invitasjonen

At en gudstjeneste preges av politikk, er ingen dagligdags hendelse. Enda mer uvanlig er det at en muslim får tale til en menighet i den norske kirke.

- Det er ikke hverdagskost for en muslim å få ta del i en gudstjeneste. Den rausheten takker jeg dere for, sa Tajik som deretter gikk over til å snakke om viktigheten av religionskritikk.

- Når jeg er i et gudshus er det naturlig å snakke om religion, sa hun og viste til at Saudi-Arabia denne uken har kritisert Norge for ikke å beskytte religioner godt nok.

- Dominert av menn

Tajik hadde en klar melding til det muslimske landet.

- Ingen religion kan skjermes for kritikk. Dette er særlig viktig når mennesker undertrykkes i Guds navn. Saudi-Arabia bør se på hvordan kvinnene i landet behandles i Guds navn før de kritiserer andre for å kneble religionsfriheten, sa stortingsrepresentanten.

Kristendom og islam er to ulike religioner, men Tajik benyttet også anledningen til å peke på det finnes mange likheter. Også hvordan trossamfunnene er bygget opp.

- Alle de sentrale aktørene innen både Islam og innenfor kristendommen er menn. Selvfølgelig har det endret seg, og kvinner har sluppet til særlig i den norske kirke. Men det kostet for dem som gikk først, minnet arbeiderpartipolitikeren om.

Etter gudstjenesten gjentok Hadia Tajik sin glede over å ha fått holde appell under gudstjenesten.

- Jeg synes det er stor stas å få være en del av denne stolte tradisjonen, siier hun til Adresseavisen.

- Raus og åpen

Snaut 200 mennesker hadde lagt turen til Vår Frue denne formiddagen, men det var fortsatt god plass på benkeradene i Vår Frue kirke. Men de Adresseavisen snakket med trodde ikke folk holdt seg borte fordi en muslim var invitert.

Heller ikke forrettende prest, kapellan Lars Sparre, har fått noen negative kommentarer etter at det ble klart at Hadia Tajik skulle holde årets appell under 1. mai-gudstjenesten.

- Både domprosten og biskopen er informert og de kunne satt foten ned. Men verken de eller andre jeg har snakket med har ytret seg negativt, sier Sparre.

Han tolker det som et tegn på en kirke som er romslig overfor alle.

- At vi ikke har fått noen negative reaksjoner viser at den norske kirke er raus og åpen for alle, sier han.

Forrettende prester, kapellan Lars Sperre og Beate Lerdahl ønsket Hadia Tajik velkommen til Vår Frue kirke. Foto: Mari Vold