Fiskerne står på rekke og rad på Ila pir. Rumenske Florin Dumitru har nettopp fått på land en stor sei og er i ferd med å vaske kaikanten og rydde opp for å dra hjem. Til daglig jobber han med renhold på Heimdal og har ikke tid til å fiske, men solsøndager liker han å ta med fiskestanga til Ila.

- Jeg fisker ikke når det er mange minusgrader, nei. Men i dag er det fint her.

Nå skal han ringe rundt til venner og spørre om de vil ha fisk. Resten tar kona seg av.

- Hun er mye bedre til å lage mat enn meg, sier han.

foto
Florin Dumitru vasker fisken før han drar hjem til kona som skal tilberede seien. Foto: Christine Schefte

Salsa i Ilaparken

Hver søndagskveld når det er fint vær, samles en internasjonal gjeng i Ilaparken for å danse salsa. En av dem er sør-afrikanske Glen Nilsen. Navnet skyldes en norsk oldefar som utvandret til Sør-Arika.  Han er elektroingeniør og er i Trondheim på grunn av jobb i Atmel. Han er med på å utvikle mikrobrikker.

- Salsa er fint når du kommer til et nytt land. Det er enklere å få venner i salsamiljøet fordi det er likt i hele verden. Glen Nilsen forteller at han har danset salsa i Kina, Japan, USa, Spania, Polen, Sør Afrika og Norge.

- Det er veldig sosialt. Mennesker kommer og danser sammen. Salsadansere er folk som er internasjonalt orienterte og har lyst til å møte nye. Det er et fantastisk miljø.

Ellers er han ikke så opptatt av å skryte av været i Trondheim.

- Det er mye jeg liker med Trondheim, men ikke været. Uansett hvor du drar er været bedre og alt er billigere.

foto
Mariela Lara og Glen Nilsen fra SalsaNor Trondheim i Ilaparken. Foto: Christine Schefte

Har seilt norskekysten

I en seilbåt sitter en liten fransk familie og nyter den fine kvelden. Joss, Cindie og Morgane (snart tre år) Bruyere. De har seilt fra Egersund til Tromsø og sørover igjen til Trondheim. Dette er siste kvelden deres ombord før de flyr tilbake til Frankrike. Et nytt mannskap overtar båten som skal seile hele veien fra Frankrike til Tromsø og tilbake.

- Det er et vakkert land, men det var veldig kaldt i nord, sier de. I Trondheim er det sol og varme nok til at det er behagelig å sitte ute.

foto
Den lille franske familien har seilt fra Egersund til Tromsø og tilbake til Trondheim. Fra venstre Joss, Cindie og Morgane (snart tre år) Bruyere. Foto: Christine Schefte

Samler skjell og andre skatter

Ved svingbrua på Skansen sitter Eryk Radke og graver i sanden på leit etter skatter og fine ting. Egentlig kommer han fra Polen, men har bodd ni år i Trondheim. Det er ganske lenge når han er ti, snart elleve år. Søndagen har han brukt til å gå tur med onkel og tante på Lavollen og i Tusseløypa før han avslutter utedagen ved sjøen.

Tidligere har han samlet på stein.

- Men det jeg ikke lov til nå. Jeg har samlet nok stein. Steinsamlingen veier åtte kilo, forteller han.

foto
Eryk Radke samler skatter i sanden. Foto: Christine Schefte

På helgeferie i Trondheim

Ved Skansen fyr sitter det et par og dingler med beina og nyter sola. Nina Michalowska og Mateusz Michalowski er på lang helgetur fra Oslo. Egentlig er de polske, men i Oslo jobber han som fotograf og hun jobber i jernbaneverket. Og selvsagt reiser de med tog til og fra Trondheim.

Nå har de sett Bakklandet, Kristiansten festning, Nidarosdomen og Solsiden og har vært strålende heldige med været.

- Tre dager på rad med full sol. Det har vært så fint her.

foto
Nina Michalowska og Mateusz Michalowski er på miniferie i Trondheim. Etter Nidarosdomen, Bakklandet og festningen nyter de sola ved Ila fyr. Foto: Christine Schefte

Solfaktor 30 var ikke nok

Solbrente Jørgen Røst står og henger ved en kajakk på Skansen. Han driver kajakkurs og har brukt hele lørdagen og hele søndagen til å lære folk å padle.

- Jeg har vært ute lenge nok til å bli solbrent.

Han startet med solfaktor 20 i ansiktet og fortsatte med faktor 30.

- Åpenbart for lite.

Nå mener han at han har gjort helgens åtte kursdeltakere i stand til å mestre kajakken. Selv er han på vei hjem for å vaske utstyr , henge til tørk og redigere film fra dagens tur.

foto
Jørgen Røst hjar vært lenge nok i kajakk til å bli solbrent. Foto: Christine Schefte