Tollerne avslørte at kofferten inneholdt seks kilo hasj.

14. juli i fjor åpnet tollere på Gardermoen en koffert sendt som ekspresspakke fra Tyrkia med fraktselskapet DHL. Skjult bak fôret, i bunnen av kofferten, lå 5,8 kilo hasj. Etter å ha tatt ut narkotikaen, la tollerne resten av innholdet tilbake og sendte kofferten videre til Trondheim, der kofferten skulle leveres til adressaten. Politiet i Trondheim ble varslet, og en aksjon ble igangsatt. Da kofferten kom til Trondheim, kledde politiet seg i DHL-uniformer og kjørte i en DHL-merket bil til adressen der mottakeren, en 32 år gammel iraner, ba om å få forsendelsen levert. Sivile politispanere fulgte med operasjonen. Etter å ha mottatt og kvittert for kofferten kjørte 32-åringen av gårde i en bil sammen med en kamerat. Kofferten ble lagt i bagasjerommet. Litt senere stanset de på Migo-senteret på Byåsen, der politiet valgte å pågripe de to. 32-åringens kamerat er senere sjekket ut av saken, mens 32-åringen selv i går sto tiltalt i Trondheim tingrett for ulovlig å ha innført hasjen.

Tøff innrømmelse

Aktor, statsadvokat Helge J. Kaasbøll, hadde i utgangspunktet lagt opp til full bevisførsel. Men tiltalte erkjente ved sakens start straffskyld, og dermed lå det an til en forenklet behandling. Etter tiltaltes forklaring var aktor imidlertid ikke fornøyd. 32-åringen nektet for at han visste hva kofferten inneholdt og hevdet han hadde sagt ja til skyldspørsmålet kun fordi han hadde signert for å ha mottatt kofferten. Dommer Hilda Gerd Kolbjørnsen innvilget tiltalte og forsvarer en liten pause for å diskutere, og etter pausen kom tiltalte tilbake og innrømmet at han visste at kofferten inneholdt noe ulovlig, men ikke hva. Heller ikke dette kunne telle som noen tilståelse. Først etter at han fikk klar beskjed fra forsvarer Morten Aalberg om at han måtte si det som det var, innrømmet mannen at han hadde sagt ja til å motta en forsendelse med inntil seks kilo hasj.

Gullgjeld

Årsaken til at han aksepterte å ta imot sendingen var ifølge tiltalte at han etter et mislykket forsøk på å selge blant annet gull fra Tyrkia sto i gjeld til personer der. Disse truet med å skade tiltaltes barn dersom han ikke tok imot smuglerpartiet. Ved å stå som mottaker for sendingen skulle imidlertid barnet få være i fred, og varegjelden skulle slettes. Etter at kofferten hadde kommet til Trondheim var det meningen at tiltalte skulle gi den videre til en annen person, men hvem det var skulle han få vite først når forsendelsen var ankommet. Derfor kunne 32-åringen ikke fortelle retten hvem som egentlig skulle ha det store partiet med hasj.

Fikk strafferabatt

Til tross for at innrømmelsen satt langt inne, valgte aktor i sin straffepåstand å innvilge 32-åringen rabatt for å ha erkjent forholdet. Statsadvokat Kaasbøll mener mannen bør få ett år og fire måneders fengsel, hvorav fire måneder gjøres betinget.- Uansett om han ble truet eller ikke har tiltalte gått med på en alvorlig forbrytelse, understreket Kaasbøll.Forsvarer Morten Aalberg mente retten bør vurdere samfunnsstraff, og pekte på at det kan gis inntil 420 timer samfunnsstraff. Etter forsvareres mening vil dette gi tiltalte en bedre mulighet til å komme seg videre. Han pekte også på at mannen ikke er tidligere straffet.

32-åringen får sin dom i dag.

Beslag. Gjemt i en koffert sendt som ekspresspakke fra Tyrkia fant tollerne på Gardermoen 5,8 kilo hasj. Foto: POLITIET