Påsketid er hyttetid. En stor del av befolkningen tilbringer påskeuka på hytta med koselige kvelder og levende lys. Og nettopp levende lys kan være starten på en utbrent hytte.  Men like viktig er sjekk av røykvarsler og brannslukkingsapparat. Sørger du samtidig for at ildsted og skorstein er forskriftsmessig montert, reduserer du risikoen for hyttebrann betydelig.

Slurver med pipa

- I tillegg er det viktig at hyttepipa feies regelmessig. Mange slurver med dette, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Drøyt 40 prosent av deltakerne i undersøkelsen oppgir at de sjekker røykvarsleren hver gang hytta tas i bruk.

- Tallet burde vært langt høyere. En røykvarsler melder selv fra når batteriet må byttes. Om dette har skjedd i en periode hvor hytta står tom, så kan batteriet ha tømt seg helt. Da fungerer ikke røykvarsleren neste gang man kommer. Alle burde derfor ha som fast huskeregel å teste røykvarsleren hver gang hytta tas i bruk, sier Kalheim.

Et annet problem som også fører til brann, er at hytteeiere gjør arbeid på hytta som bare autoriserte fagfolk kan utføre.

Det liker forsikringsselskapene dårlig.

Innrapportering

- Sett fra et forsikringssynspunkt er det betenkelig at 20 prosent av de spurte gjør elektrikerarbeid og rørleggerarbeid, og at 30 prosent svarer at de gjør arbeid med skorstein og ildsted, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Elektriker- og rørleggerarbeid skal utføres av autoriserte fagfolk, og montering av ildsted på hytta bør også monteres av sertifisert installatør. Dette skal også innrapporteres til det lokale brannvesen.

Her er brannforeningens sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

  • Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år.

  • Gå aldri fra levende lys.

  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.

  • Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte.

  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.

  • Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.

  • Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres.

  • Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven.

(Kilde Norsk Brannvernforening)