Han var født i Sandvika i Bærum og var sønn av gårdbruker og vognmann Hans Larsen og Josefine Amalie Tronstad. Egentlig het han Leif Hans Larsen Tronstad (1903-1945). Faren døde før han ble født, og moren satt alene igjen med fem barn.

Professor 33 år gammel

Etter utdanning som kjemitekniker ved Kristiania Tekniske Skole, ble han i 1927 sivilingeniør i kjemi ved NTH med topp resultater. Så fulgte noen år som stipendiat med studier i Tyskland og Sverige. Tronstad tok doktorgraden i 1931 og ble dosent ved høyskolen før han som 33-åring (blant de yngste av sitt slag i Norge) ble professor i teknisk uorganisk kjemi ved NTH. Fra 1934 var han fast konsulent for Norsk Hydro og begynte etterhvert på tungtvannsområdet der han ble med på å utvikle teknologien på Vemork.

Leif Tronstad publiserte - alene og sammen med andre - mer enn 80 vitenskapelige arbeider. Han jobbet også med brennstoffproblemer og spørsmålet om foredling av Svalbard-kull.

Aktiv motstandsmann

Under 2. verdenskrig ble Tronstad en aktiv motstandsmann og drev risikofylt illegalt arbeid i Kompani Linge. Han slapp så vidt unna arrestasjon i 1941 ved å flykte til Sverige. Etterhvert kom han seg til England, der han allerede var et kjent navn gjennom etterretningsvirksomhet og vitenskapelig arbeid. Med den bakgrunnen han hadde, fikk han ikke - som han ønsket - gå inn i de norske styrkene. Til det var han for verdifull. I stedet ble han major i Forsvarets Overkommando i London.

Operasjon «Sunshine»

Da det ble klart at tyskerne pønsket på planer med tungtvannet på Rjukan, ble Tronstad viktig. Han organiserte aksjonen som stoppet tyskernes muligheter for å utvikle en atombombe. Vinteren 1945 ledet han operasjonen «Sunshine», som skulle hindre en tysk «brent jord»-taktikk. Det kom til sammenstøt i Telemark med norske nazister, og Tronstad ble drept.

Leif Tronstad var aktivt med i flere organisasjoner, blant annet Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Han var en stor forsker og pedagog.

Han er hedret med bautaer i Sandvika og Telemark, og flere gater og en plass er oppkalt etter ham.

Leif Tronstad var gift med Edle Obel og hadde to barn.

Leif Tronstad ble professor bare 33 år gammel, men så hadde han også klisterhjerne.
Leif Tronstads veg på Berg går fra Jonsvannsveien til Dybdahls veg. Foto: INGRID J. BRISSACH
Slik så det ut i Leif Trondstads veg ca. 1950.