I rapporten fra Kirkens Bymisjon og Barnevernet forteller flere jenter at de har solgt sex via internett. En av jentene kom i kontakt med den eldre kunden via NRKs chat-kanal Svisj:

«(...) venninna hadde blitt kjent med en mann via Svisj på NRK. Der fikk hun tilbud om å ha sex for kontantkort. Venninna ville ikke men lurte på om vår informant ville gjøre det for henne. (...) Hun (under 17 år gammel) sa ja til 250 kroner til kontantkort og fikk pengene først. Mannen fikk ta på henne og hun måtte ta på han».

Begrenser privat chat

Prosjektleder i Svisj, Una Cecilie Børja, sier hun blir trist og overrasket over å høre dette.

- Vi er klare på at Svisj ikke skal brukes til rene kontaktannonser, sier Børja til adressa.no

- Hva gjør dere for å unngå dette?

- Vi sletter slike typer meldinger. Alle meldinger må godkjennes av en chat-vert, sier prosjektlederen.

Tidligere kunne man åpent invitere andre folk på Svisj til å taste privat.

- Å taste privat er fortsatt en tjeneste, men det er ikke mulig å be om det åpent på skjermen lenger. Vi håper å unngå slike episoder ved å begrense denne tjenesten, påpeker Børja.

Det har ikke lykkes adressa.no å komme i kontakt med Oddvar Bull Thuhus, som har redaktøransvar for chattene i NRK.

Flere kontaktformer

Kirkens Bymisjon og Barnevernet mener det er riktig å overvåke chat-forum, men påpeker at det er de færreste som overvåker disse sidene 24 timer i døgnet.

Selv om man sperrer ungdoms muligheter til å gå inn i lukkede rom, forteller ungdommene at de kan få kontakt på andre måter. Enten ved å ordne seg en adresse på MSN, eller ved å legge ut en profil på sider som spraydate.no.

Internett gjør det raskere og enklere å kjøpe og selge seksuelle tjenester. Muligheten for å være anonym trekkes også fram i rapporten:

«Jeg kan velge ut hvem jeg ønsker å svare og måte på en annen måte på internett, enn hvis jeg hadde møtt vedkommende på gaten», sier en 17 år gammel jente.