- Jeg forventer at den nye biskopen blir alt annet enn anonym og hiver seg ut i samfunnsdebatten, sier ordfører Rita Ottervik når hun kommenterer Kirkerådets valg av biskop tirsdag kveld.

- Så dette er ditt klare krav?

- Det er det. Biskopen må ha en fremtredende rolle i samfunnsdebatten, slik også Tor Singsaas har hatt, sier Ottervik, sier ordføreren og legger til:

- Det er så bra at Nidaros nå får sin første kvinnelige biskop. Siden preses også hører til her, holder vi oss med to biskoper, begge kvinnelige, smiler Ottervik – med henvisning til at også preses, Helga Byfuglien, har tilholdssted i Trondheim.

- Ingen kvinnelig fylkesordfører

- At det ble en kvinne er et tegn på at Kirken er i kraftig utvikling og mer i takt med det øvrige samfunnet.

- Hva betyr det i praksis?

- Det betyr at det er kvinnelige rollemodeller også i Kirken. Nå er de fleste bastioner inntatt, senest Adresseavisen. Men det har vel aldri vært kvinnelig fylkesordfører? Eller rektor ved NTNU? Så noe gjenstår.

- Hadde du en favoritt blant de tre?

- I dag vil jeg gratulere Finnset. Jeg kjenner ikke henne så godt ennå fordi hun har vært her relativt kort tid. Jeg regner med at vi kommer til å utvikle det gode samarbeidet vi har videre.

- Har du andre konkrete ønsker for det videre samarbeidet?

- Kirkelig fellesråd har mye på gang, så det er ikke der Finnset trenger å sette inn støtet. Det jeg håper hun vil prioritere er de mest utsatte, barn og unge – de av dem som faller utenfor fellesskapet, sier ordfører Ottervik.

Kultur- og kirkeminister Linda H. Helleland har sendt Adresseavisen følgende reaksjon på den nye utnevnelsen:

- Mine beste ønsker og gratulasjoner til Herborg Finnset som ny biskop i Nidaros. Jeg gleder meg til å bli kjent med henne som gjør det kvinnelige trekløveret i Nidarosdomen komplett!

Kulturministeren viser antageligvis her til nåværende domprost i Nidaros, Ragnhild Jepsen (47), som var én av favorittene foran valget mandag kveld, preses Helga Byfuglien som den andre og den nyvalgte Finnset som den tredje.

- Vi trenger en «boost»

KrF-topp Geirmund Lykke har aldri møtt Herborg Oline Finnset, men ønsker henne velkommen som biskop i Nidaros.

- Jeg gleder meg til å bli kjent med henne. Jeg forventer at hun vil videreføre mye av det de gode gjerningene biskop Tor har stått for: En åpen folkekirke som er opptatt av de svakeste i samfunnet. Jeg håper også hun vil tilføre kirkelivet i Trondheim og Nidaros energien som trengs. Antallet som besøker kirken går nedover, så vi trenger en «boost», sier Lykke, som i mange år har kjent Ragnhild Jepsen – som ikke nådde opp denne gangen.

- Ragnhild er en strålende liturg, hun har en god forkynnelse. Men når en biskop skal velges handler det jo om mange andre ting også, påpeker han.

- Og nå har Nidaros fått sin første kvinnelige biskop, var det på tide?

- Det måtte bli en tid for det, og det blir bra. Når det er sagt, har vi jo også hatt en dyktig mann som biskop de siste årene!

Sogneprest på Byåsen, Steinar Leirvik, sier at Finnset var hans førstevalg som ny biskop.

- Herborg er dyktig og tydelig, og hun har en nordnorsk frodighet ved seg. Det er bra at Nidaros får en representant utenfra, vi trenger litt nye tanker. Samtidig er det viktig at hun også lytter til hva som er det typiske trønderske og som Tor Singsaas har vært så god på: Å få kirka ut til folket. Biskopen må snakke om Gud på en måte som folk forstår. Vi trenger ikke mer byråkrati og selvhøytidelighet, jeg ønsker meg en biskop som henvender seg til vanlige trøndere, sier Leirvik og legger til:

- Og hun kan selvfølgelig ikke holde med TIL. Hun må holde med laget som er en del av den trønderske kulturen, smiler Leirvik, som er kjent for å være en ihuga RBK-supporter.

foto
Steinar Lervik hadde Finnset som sin favoritt, han mener det er bra med litt nytt blod i Nidaros.