Kjøkkensjefen ved Glassgården Brasseri & Grill ved Rica Bakklandet Hotel i dyp konsentrasjon under konkurransen. Foto: Marius Rua

- Jeg må innrømme at det gikk litt i svart da navnet mitt ble ropt opp som vinner, sier 30 år gamle Thomas Johansen Borgan fra Rørvik i Vikna til Adressa.no.

- Det har vært mye frustrasjon før jeg kom frem til vinnermenyen. Jeg følte enorm lettelse og ekstrem tilfredsstillelse. Det var en sinnsyk opplevelse, og drømmen min på forhånd var medalje sier han.

Like god som kollegaen

På en bankett torsdag kveld fikk han utdelt kongepokalen som bevis på at han er norgesmester i kokkekunst 2012. Pokalen vil få hedersplass hjemme i boligen til kjøkkensjefen ved Glassgården Brasseri & Grill ved Rica Bakklandet Hotel i Trondheim. Den andre kjøkkensjefen ved hotellet er Ole Erik Løkken som ble norgesmester i 2000.

- Det gjorde det hele ekstra morsomt. Det er ikke mange kjøkken som kan skilte med to norgesmestere, og det er greit at jeg ikke er noe dårligere enn ham, sier Johansen Borgan fornøyd.

Rica stilte med sju i finalen

Sju av tolv kokker i finalen var fra enten Rica Bakklandet eller Rica Nidelven.

- Thomas har en fenomenal innstilling. Han tok ut ferien sin en måned før konkurransen, og brukte denne tiden til å perfeksjonere seg til konkurransen, sier Bjarte Gjerde, regiondirektør for Rica Hotels i Midt-Norge i en pressemelding.

Konkurransen foregikk foran publikum og dommere i Trondheim spektrum. Her hadde de fem timer til rådighet før de måtte presentere matkreasjonenes sine. Johansen Borgan disket opp med følgende treretter: «Kylling Waldorf», «Reinsdyr med skogorama» og en dessert kalt «Pære, yoghurt og bjørk».

- Jeg følte jeg hadde ganske god kontroll, og følte meg godt forberedt. Jeg hadde gjort menyen åtte ganger tidligere i reell tid, men har øvd mye på de enkelte rettene før det, sier han.

Holdt hodet kaldt under uhell

Til tross for flere tusen publikummere og et strengt dommerpanel ble han ikke vippet av pinnen, selv da han klusset det til.

- Det var kjempemorsomt å være med. Jeg hadde et lite uhell, men klarte å holde hodet kaldt og hentet meg inn, sier han.

I fjor ble viknaværingen kåret til «årets sjømatkokk», og det tente gnisten til å delta i årets norgesmesterskap. Han har en klar målsetting med sine menyer.

- Hovedråvaren må alltid være stjerna, samtidig som jeg vil vise min personlige, tekniske stil. Jeg liker å lage nye varianter av kjente smaker for å skille meg ut. Det har gitt mersmak å delta i konkurranser, og jeg får god støtte fra jobben, sier han.

Drømmer om egen restaurant

Allerede neste år får han bryne seg på kokker når han skal være Norges representant i Nordisk mesterskap i kokkekunst i Gøteborg i Sverige.

- Det blir ikke vanskelig å motivere seg for deltakelse der, sier den erfarne kokken.

Selv om han er bare 30 år har Johansen Borgan jobbet for både Bølgen og Moi i New York og Trondheim, Britannia hotell og Palace Grill i Oslo. Drømmen er å starte noe eget en vakker dag.

- Alle drømmer vel om å starte egen restaurant, men jeg trives veldig godt på Rica Bakklandet og jeg føler vi kan bli enda bedre der. Jeg har ingen hast, sier han.

Andreplassen gikk til Christian Andrè Pettersen fra Spiseriet i Stavanger mens tredjeplassen gikk til Martin Sveian fra Tango Bar & Kjøkken i Stavanger.

Tett i toppen

Svein Magnus Gjønvik, leder av styret for Norgesmesterskapet 2012, synes arrangementet i Trondheim spektrum gikk knirkefritt for seg. NM i kokkekunst gikk samtidig som storhusholdningsmessen Meny og NM i servitørfag. I løpet av onsdag og torsdag hadde de over 3000 besøkende.

- Jeg er veldig imponert over kvalitet og nivå på kokkenes prestasjoner. Thomas' meny holdt høyt nivå både med tanke på smak og kombinasjon av råvarer. Det var tett i toppsjiktet, men det var ingen tvil om at Thomas var den beste ifølge dommerne, sier Gjønvik.

Vinnermenyens forrett: Kylling Waldorf med tindvedbær, steinsopp og artisjokker i fire variasjoner. Rødbeter med fylt eple og granskudd. Foto: PETER GJERDE
Vinnermenyens hovedrett: Indrefilet av reinsdyr pakket rundt en farse med tunge og hjerte fra reinsdyret. Furunålblanding, minipotetball fylt med tyttebær og reinsdyrkjøtt og grønnsaker som nepe, rosenkål, skorsonnerot og potet og fritert kantarellkrem. Foto: PETER GJERDE
Vinnermenyens dessert: Pære med yoghurt, hvit sjokolade og bjørkeskudd. Foto: PETER GJERDE