Trondheim er en av kommunene der fylkesmannens bruk av innsigelser, er blitt mye diskutert. Rulleringen av kommuneplanens arealdel havnet på regjeringens bord, til tross for at et meget bredt flertall i bystyret gikk god for planen. Det ble reist innsigelse mot å frigi seks nærmere angitte landbrukseiendommer for utbygging til bolig og næring.

Senere har både mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) akseptert bystyrets vedtak.

Saker landet over

Lignende saker har versert i mange av landets kommuner. Fylkesmennene har mandat til å ivareta nasjonale interesser. I 2012 varslet fylkesmennene innsigelser til en rekke reguleringsplaner og arealplaner. Begrunnelser har blant annet vært størrelse på naust, kjøpesenter, jordvern, kulturminner, strandsonepolitikk, landskapshensyn og friluftsinteresser.

Innsigelsene blir forsøkt løst med megling. Om ikke det hjelper, blir sakene fremmet for avgjørelse på departementsnivå. Tidligere var det Miljøverndepartementet som sluttbehandlet disse sakene. Nå har Kommunal- og moderniseringsdepartementet overtatt.

I 2013 ble 45 saker avgjort på departementsnivå.

Innsigelser tar tid

Sanner skrev mandag brev til samtlige fylkesmenn der han peker på at behandling av innsigelser tar mye tid og fører til forsinkelser i både planlegging og bygging. Enkelte saker tar mer enn ett år å gjøre ferdig.

Han skriver at regjeringen vil styrke lokaldemokratiet.

– Det er de som bor, jobber og lever i lokalsamfunnene som skal utvikle disse videre. Da må de også bestemme mer over arealforvaltningen, skriver Sanner.

For folk flest vil regjeringen sikre en enklere hverdag gjennom færre innsigelser. Fylkesmennene har en viktig rolle å ivareta når det gjelder nasjonale interesser, men skal fremover i større grad vektlegge lokaldemokratiet.

Tidlig løsning

Målet er at flest mulig saker skal løses tidligst mulig i planprosessen og fortrinnsvis på lokalt nivå.

Arealplanlegging og innsigelser ble omtalt i regjeringsplattformen. At Sanner gjør et fremstøt overfor fylkesmennene, kommer derfor ikke som noen stor overraskelse.

– Ikke desto mindre er dette veldig gledelig, sier Høyres gruppeleder i bystyret, kommunalråd Yngve Brox. Han sier det er viktig at lokalpolitikerne får et utvidet herredømme i reguleringssaker og arealplaner. Det er de som kjenner behovet for utbyggingsareal best.

Trondheim er en by i sterk vekst. Det skaper derfor stort behov for boliger i flere år fremover. De seks områdene Øvre Rotvoll, Foldal gård, Kastbrekka, Reppe (2) og Charlottenlund Øst har et samlet potensial på nærmere 5000 boliger.