Det blir prøver i regning samt norsk og engelsk lesing på 5. og 8. trinn. Resultatene skal være offentlige for elever, foreldre og lærere, men det skal ikke legges til rette for rangering av skoler. Utdanningsdepartementet vil komme tilbake til hvordan dette skal gjøres.

- Formålet er å kartlegge elevenes grunnleggende ferdigheter slik disse er beskrevet i læreplanen, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV).

Mindre omfattende

Utdanningsminister Kristin Clemet (H) gjennomførte nasjonale prøver på fire klassetrinn. Djupedal nøyer seg foreløpig med to, men vil vurdere prøver på ungdomstrinnet og i videregående skole når han har fått erfaringer med prøvene fra 5. og 8. trinn.

- Det er viktig at prøvene som gjennomføres er av høy faglig kvalitet. Det er avgjørende å unngå at prøvene for tredje gang kritiseres på et faglig grunnlag. Jeg tar derfor sikte på at prøvene skal utprøves i løpet av neste skoleår, sier Djupedal.

Bedre utforming

- Ser greit ut

Leder for Skolenes Landsforbund i Trondheim, Ragnar Fagerheim, var blant dem som tok til orde for å få stanset prøvene. Han synes Djupedals reviderte utgave av prøvene høres bra ut.

- Mye bedre enn det var. Skolenes Landsforbund har ikke noe prinsipielt imot nasjonale prøver, og dersom departementet finner en løsning som gjør at skolene ikke begynner å sammenligne seg med hverandre, kan vi nok gå inn for at prøvene gjeninnføres, sier han.

Fagerheim ser likevel ikke poenget med at denne typen tester skal avlegges nasjonalt.

- Vi gjennomfører denne typen tester for å kartlegge elevenes faglige nivå stadig vekk, og det har fungert utmerket uten at hele nasjonen testes etter de samme prøvene, sier han.

Prøver. Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) gjeninnfører nasjonale prøver i Grunnskolen.