Kusmautbruddet i Trondheim fortsetter å vokse i omfang. For to uker var 99 personer bekreftet smittet. Nå har tallet økt til 118.

- Det har gått litt opp og ned. Vi hadde en nedgang, men så kom det flere nye tilfeller på mandag, forteller smittevernoverlege Eli Oline Sagvik.

Hovedsakelig blant studenter

Utbruddet startet i slutten av september, og flere av de smittede har fått komplikasjoner. En del mannlige pasienter har opplevd å få testikkelbetennelse, som i enkelte tilfeller kan føre til nedsatt fertilitet og i verste fall at man blir steril.

I Trondheim har man også dokumentert at pasienter har utviklet betennelse i bukspyttkjertelen etter kusma-utbruddet. Dette medfører magesmerter, kvalme og oppkast, men kan ikke gi mén. En annen konsekvens kan i sjeldne tilfeller være forbigående eller varig hørselstap.

Også personer i Bergen og Oslo har blitt smittet av kusma, trolig som følge av at de har vært i Trondheim i forbindelse med festivalen Uka i høst.

Les også: Disse sykdommene skal barnet gjennom i vinter

- I stor grad er utbruddet begrenset til studentmiljøet. Vi har hatt et par tilfeller som ikke er studenter også, men de har blitt smittet etter å ha vært i kontakt med det miljøet, forklarer smittevernoverlegen.

Har sendt over 1000 vaksiner

Folkehelseinstituttet har tidligere sagt til Adresseavisen at de siden 1. september har sendt 1055 doser MMR-vaksine til Vaksinasjons- og smittevernkontoret i Trondheim. Ansatte ved kontoret er de som hovedsakelig vaksinerer de som har behov på grunn av det pågående utbruddet.

Sykdommen smitter ved nærkontakt og dråpesmitte gjennom nys, og for eksempel ved at man drikker av samme glass. God hygiene er avgjørende for å begrense utbruddet.

Trolig største utbrudd siden 1983

Kusmautbruddet i Trondheim startet for over to måneder siden. Også studenter i Bergen og Oslo har fått påvist sykdommen, og man går ut ifra at smitten stammer fra Trondheim.

Utbruddet er antakelig det største i Norge siden kusma ble en del av vaksineprogrammet i 1983.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.