Erlend Kjeldsberg Hovland (32) var bare fem da foreldrene tok ham med på jordomseiling med galeasen «Svanhild». I alle årene etterpå har han fablet om å gjenta ekspedisjonen. Nå blir drømmene realisert. Kaptein Erlend og mannskapet på ni legger ut fra St. Martin i Karibien tidlig i januar – og ender etter planen opp i Brisbane i Australia ett år etterpå. Turen til «Svanhild» tok tre år.

Båtkjøp i Karibien

– Vi gleder oss voldsomt, sier Erlend som møter oss i småbåthavna på Skansen i Trondheim. I halvannet år har han bodd i egen liten seilbåt akkurat her, men nå er denne farkosten erstattet av en langt større, en 46 fots havseiler av katamarantypen. To stødige motorer, ny rigg og nye seil gir et godt utgangspunkt for seilasen.

– Jeg kjøpte båten i forrige uke, på Trinidad. Prisen lå på ca 1,5 millioner kroner. Men trolig får vi pengene tilbake. Båten skal selges når vi kommer til Australia, smiler skipperen. Seks gutter og fire jenter blir med på seilasen over Stillehavet. Tre av dem er biologer som følgelig svært opptatt av å dokumentere det de ser, blant annet svære mengder plastavfall som flyter omkring i havet.

– Klodens mest uberørte områder er ikke så fri for forurensning som vi liker å tro, sier Erlend, som har oppkalt den nye båten etter Charles Darwins utviklingslære: «Evolution». Som Darwin skal også vennegjengen besøke Galapagosøyene, der Erlend hadde en forferdelig opplevelse som seksåring.

– Vi gikk i land på en strand blant iguaner, havskilpadder og masse fugler. Jeg ble straks så oppslukt av fugle- og dyrelivet at jeg glemte meg bort. Etter en stund oppdaget jeg at jeg satt der helt alene. Tårene spratt. Jeg gråt og gråt. Men etter å ha grått meg ferdig, begynte jeg å fundere på hvordan jeg skulle greie å overleve på et sted som dette. Heldigvis dukket foreldrene mine opp, like livredde som meg.

Mye seilererfaring

Berit Kjeldsberg og Oddbjørn Hovland er Erlends foreldre. Berit hadde vært journalist i Adresseavisen få år før ekspedisjonen, og «matet» avisen med stoff underveis. Hun skrev også boken: «Rundt jorda med «Svanhild»». Familien på tre var de eneste som fulgte med på hele jordomseilingen, vestover fra Florø og tilbake til utgangspunktet.

Enkelte av mannskapene på «Evolution» skal også byttes ut underveis. Fem blir med på hele turen. På Tahiti får dessuten slekt og venner sjansen til å komme om bord, og kanskje delta på en liten seilas eller to.

Erlend Kjeldsberg Hovland har seilt mye, blant annet tvers over Atlanteren, fra Kapp Verde-øyene på vestkysten av Afrika og til Brasil. Men også langs norskekysten har han tatt seg fram med sin gamle seilbåt: «Victoria». Mannskapene på Stillehavs-ekspedisjonen har langt mindre seilererfaring.

– Hovedsaken er at vi fungerer godt sammen sosialt når vi skal bo tett over så lang tid. Å lære seg å seile går fort, bedyrer Erlend.

Les mer om Erlends sydhavsekspedisjon i Ukeadressa i dag, lørdag 27. oktober. Ekspedisjonen kan også følges på nettadressene: http://www.facebook.com/bluemarble.no og hjemmesida som etter hvert blir aktiv på: www.bluemarble.no.

Dagens utgave av Erlend som nå blir kaptein på egen skute med kurs for barndommens sydhavsparadis. Båtplassen hans ved Skansen i Trondheim er overtatt av andre. Foto: JENS PETTER SØRAA
Ferden går fra det Karibiske hav, gjennom Panama-kanalen og over Stillehavet.
Drømmen: Erlend Kjeldsberg Hovland har alltid fablet om å komme tilbake til de paradisiske øyene i Stillehavet som han opplevde som barn. Foto: ODDBJØRN HOVLAND