67-åringen som innrømmet drap ga få opplysninger som kan hjelpe politiet. Men hårstrå fra drepte Torunn Finstads (20) hånd kan gi svaret på om innrømmelsen stemmer.- Vi har overfor politiet etterlyst håret for å få DNA-testet det. Beskjeden fra politiet er imidlertid at dette ikke eksisterer.

Skulle nå politiet finne håret, kan de sammenligne det med DNA fra mannen som har tilstått. Hvis de finner en DNA-match, så er det et avgjørende bevis, sier privatetterforsker Tore Sandberg.

Han har sammen med advokat John Christian Elden, Moens forsvarer, levert begjæring om gjenopptagelse av Torunn-drapet til Gjenopptakelseskommisjonen.Politiet har foreløpig ikke oversikt over materialet fra drapsetterforskningene for nesten 30 år siden.- Jeg tror mesteparten av materialet er borte, og ser ikke bort fra at det også gjelder hårstrå. Vi vil ta en full gjennomgang av dette etter nyttår, sier politiinspektør Kjell Erik Waclawczyk i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Fornemmelse av mord

67-åringen var innlagt ved Sykehuset Namsos da han ga personalet ved sykehuset de oppsiktsvekkende opplysningene. Mandag kveld dro to politibetjenter fra Namsos til sykehuset. Samtalen med mannen varte i bare ca. 10 minutter.- Han sa at han mente å ha tatt livet av Sigrid, mens han mer hadde en fornemmelse av at han også kunne ha stått bak drapet på Torunn, sier politiinspektør Waclawczyk.

Ingen spørsmål

Tirsdag var etterforskere med kjennskap til saken på vei til Namsos da de fikk beskjed om at 67-åringen var avgått ved døden. Dermed fikk ikke politiet stilt mannen kontrollspørsmål om innrømmelsen.- Samtalen mandag var kort og uten detaljer, sier Waclawczyk. Dersom mannen hadde forklart seg i detalj om drapshandlingene hadde politiet kunnet sammenholde dette med etterforskningen av drapene.

Nå står de i realiteten med få spor utenom mannens innrømmelse.- Vi har sikret de spor som er mulig. Det vil si at vi har avhørt helsepersonell, tatt prøver fra avdøde og undersøkt boligen hans, sier politiinspektøren.

Blodprøve

Etter drapet på Sigrid Heggheim (20) på Nardo i Trondheim i 1976 fant politiet fem spor av sæd i og på avdøde. I tilknytning til sædfunnet påviste politiet en blodtype som verken tilhørte Fritz Moen eller Sigrid Heggheim.- Jeg forstår det slik at det er tatt blodprøve av mannen som nå har tilstått. Hvis denne prøven matcher med funnene fra 1976, så styrker tilståelsen hans, sier privatetterforsker Tore Sandberg.Han poengterer likevel at dette ikke er noe avgjørende bevis, om blodtypene skulle stemme.- Og Fritz Moen er jo allerede frikjent for drapet på Sigrid, sier Sandberg.

70-tallet

Politiet vil nå starte arbeidet med å kartlegge hvor mannen befant seg da drapene skjedde. Han skal iallfall i perioder ha bodd i Trondheim. - Vi vil bevege oss tilbake til 70-tallet og undersøke om miljøet mannen da befant seg i, sier Waclawczyk.Den avdøde mannen er ikke tidligere dømt for sedelighetsforhold. Imidlertid ble han på 90-tallet fratatt våpentillatelsen fordi politiet regnet ham som psykisk ustabil.- Vi har ikke den fulle oversikt ennå, men jeg er ganske sikker på at han ikke har vært inne i etterforskningen tidligere, sier politiinspektøren.

Vil ha avklaring

Den tale- og hørselshemmede Moen ble før han døde frikjent for drapet på Sigrid Heggheim.- Politiet i Sør-Trøndelag har tidligere gjennomført en etterforskning som konkluderte med at Fritz Moen var skyldig. Vil dere klare å etterforske de nye opplysningen på en objektiv måte?- Grunnen til at vi tar denne saken så alvorlig er jo nettopp for å se om det finnes opplysninger som kan frifinne Fritz Moen. Vårt mål er å få avklart hva som har skjedd, sier politiinspektør Waclawczyk.

Avviste Torunn-saken

Høyesteretts kjæremålsutvalg avviste i oktober 2003 gjenopptakelsesbegjæringen i Torunn-saken. Begrunnelse for gjenopptakelse av Sigrid-saken - og ikke den andre - er at sædprøvene forelå i Sigrid-saken.

I Torunn-saken fantes ikke tilsvarende biologiske bevis for retten. Derfor ville ikke Høyesterett gjenoppta saken. Kommisjonen har imidlertid ikke mottatt alle moment i saken fra privatetterforsker Sandberg, og har ennå ikke fattet noen beslutning om det blir en ny rettsrunde.

Sandberg vil nå sette seg inn i opplysningene fra den avdøde 67-åringen samt sykehuspersonellet ved Sykehuset Namsos.- Hvis dette materialet er utslagsgivende, så vil det være et tilleggsmoment til gjennopptagelseskommisjonen. Jo mer detaljert mannens forklaring er, jo sterkere står tilståelsen hans, sier Tore Sandberg.

Fritz Moen ble dømt til 21 års fengsel for to drap på 70-tallet, og har sonet 18 1/2 år i fengsel. Foto: KIM NYGÅRD