En mann siktet for voldtektsforsøk satte fyr på seg selv i rettsalen da han skulle fremstilles for fire nye uker i varetekt i Trondheim tingrett torsdag ettermiddag. Mannen satt ved siden av sin forsvarer Christian Wiig da han tok frem en lighter.

- Jeg kjente at det luktet brent, snudde meg til siden og registrerte at to arrestforvarere sprang mot siktede. Da sto genseren allerede i flammer, sier advokat Wiig til adressa.no.

Den siktede 21-åringen skal ha forsøkt å voldta en kvinne i Trondheim sentrum 1. desember i fjor.

- Aldri opplevd lignende

Mannen ble lagt i gulvet i rettsalen og politimennene fikk slukket flammene. Wiig opplevde ikke hendelsen som skremmende, men svært spesiell.

- Av de sikkert over 1000 fengslingsmøter eller fengslingsforlengelser jeg har vært i, så har jeg opplevd mange spesielle ting. Men jeg har aldri opplevd at noen har satt fyr på seg selv i retten. Jeg oppfatter dette som et utslag av dyp fortvilelse fra siktedes side.

- Er siktede strafferettslig tilregnelig?

- Det er et godt spørsmål. Det er det opp til psykiaterne å ta stilling til, og retten besluttet den 10. januar at det skal foretas en full judisiell observasjon av mannen, sier Wiig.

Fikk brannskader

Begge politimennene og siktede ble sendt til legevakten for behandling etter hendelsen.

- Tjenestemennene pådro seg brannskader i forbindelse med slukkingen og har i tillegg til siktede fått legebehandling. Siktede er nå tilbake i fengsel, og tjenestemennene er ivaretatt, sier politiinspektør Jarle Wikdahl ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Fengslingsmøte måtte ta en pause som følge av hendelsen, men ble avsluttet i etterkant og siktede fikk fire nye uker i varetekt.