Kraftfondet - milliardene kommunen fikk for salget av Trondheim Energiverk (TEV) - er byens arvesølv. Avkastningen fra fondet skal sørge for en jevn strøm av penger til bykassa. Men snart blir byens skattkammer, som inneholder cirka 5,3 milliarder kroner, redusert med over 200 millioner. Dermed blir avkastningen også mindre. I praksis betyr det en årlig inntektssvikt på rundt 8,5 millioner. Penger som byen kunne hatt god bruk for.

- Vi får mindre å rutte med enn beregnet. Dette er en kjedelig sak, sier rådmann Inge Nordeide (bildet).

Tabben ble oppdaget nylig, da rådmannen skulle utarbeide selvangivelse i forbindelse med salget av TEV.

- Da fikk vi det store sjokket. Jeg så at beregningene var forferdelig feil, sier Nordeide.

Menneskelige feil

Feilen ligger i skatteberegninger i forbindelse med TEV-salget. Kommunen betaler normalt ikke skatt, men ved salg av energiverk-aksjene gjelder spesielle bestemmelser.

Rådmannen ga beregningsoppdraget til firmaet First Securities, som beregnet kommunens skatt ved salg av aksjene på bakgrunn av opplysninger fra TEV. Skatten ble oppgitt til 204 millioner kroner - nå viser den seg å være 416 millioner. Dermed må kommunen betale 212 millioner mer enn man trodde.

I en skriftlig redegjørelse til formannskapet, hevder rådmannen at kommunikasjonen mellom First og TEV ikke har vært god nok. Men Nordeide sier også at rådmannen må ta det formelle ansvaret for fadesen.

- Hvordan kan slikt skje?

- Menneskelige feil! Det har ikke vært gjort godt nok arbeid her, sier Nordeide.

I god tro

Både TEV og First har kommet med skriftlige forklaringer i kjølvannet av at tabben ble oppdaget. TEV innrømmer én feil, men denne feilen viser seg faktisk å være til kommunens fordel. Uten denne feilen ville den uventede skattebelastningen vært 336 millioner, ikke 212. TEV oppsummerer sin redegjørelse med å hevde at all nødvendig informasjon i forbindelse med aksjesalget ble gitt fra deres side, og at den kom frem til dem som hadde bruk for den.

First skriver at de har handlet i god tro, og at feil burde vært fanget opp da skatteberegningene og innstillingen til kommunen var på høring hos TEV. Firmaet skriver også at kommunen uansett bare må betale den skatten som likevel skulle vært betalt. Det er ikke snakk om noe tap for kommunen.

Krever svar

Byens politikere tar ikke like lett på at 212 millioner forsvinner fra pengebingen.

- Det er utrolige tall, og de burde vært kjent før salget ble avgjort, sier kommunalråd Tore Paulsen Værnes (Ap). Sammen med SVs Knut Fagerbakke, som også var motstander av TEV-salget, beklager han tabben på det sterkeste. Paulsen Værnes mener feilberegningen kan være en sak for bystyrets kontrollkomité.

- Når burde dette vært oppdaget, og hvem har ansvaret for at kommunen får en slik skattesmell, spør Ap-politikeren.

Knut Fagerbakke sier at saken svekker tilliten hans til innleide konsulentselskaper.

Ordfører Anne Kathrine Slungård (H) reagerer kraftig.

- Jeg blir lei meg og provosert. Vi har betalt dyrt for å få riktige råd. Her er det gjort slett håndverk, sier ordføreren, som mener det er begått feil hos TEV eller First.

Hun mener imidlertid at opplysningene som nå er kommet frem, ikke er så betydningsfulle at de ville fått det borgerlige flertallet til å endre syn på salget av TEV.