- Jeg synes det var en forferdelig opptreden av politiet. Det ble gjort ransakelser på rommene og brukt hunder i bilene. Personene som ble tatt med inn og måtte sitte på en celle på politistasjonen i flere timer opplevde det som ydmykende, sier daglig leder ved Kaliber gym, Thomas Hjelde Thoresen.

Fem personer ble fredag kveld pågrepet av politiet i forbindelse med fitnesskonkurransen Kaliber Open på Scandic Lerkendal i Trondheim. Det er Kaliber gym, fitness- og kroppsbyggerklubb som står bak arrangementet. Personene som ble pågrepet er siktet for bruk av doping, og politiet beslagla mindre mengder flytende doping og tabletter under aksjonen.

Her pågripes fem personer under en politiaksjon på Kaliber Open 2016

- Føles som heksejakt

Hjelde Thoresen setter spørsmålstegn ved bakgrunnen for aksjonen og om det var skjellig grunn til mistanke mot personene som ble innbrakt av politiet.

- Politiet hadde sagt at de ble tatt med inn kun på bakgrunn av Instagram-bilder de hadde lagt ut, hevder Hjelde Thoresen.

- Men det ble beslaglagt doping under aksjonen. Legitimerer ikke det aksjonen?

- Dersom det ble beslaglagt små mengder dopingmidler forsvarer det fortsatt ikke måten alle de uskyldige ble behandlet på. Det føles som en heksejakt, sier Hjelde Thoresen.

- Problem innenfor sporten

Under NM i kroppsbygging og fitness ble ni personer tatt for doping. Fire av disse testet positivt, mens fem andre ikke ville la seg kontrollere. Ifølge reglene er det ensbetydende med en positiv dopingprøve.

- Det viser at det er et problem innenfor sporten. Men jeg tror ikke det er mange her i dag som ville ha testet positivt for doping, sier Hjelde Thoresen.

- Når flere ble tatt for doping under NM, hvorfor tror du at ingen ville blitt tatt under dagens konkurranse?

- Jeg tror avtalen med Antidoping Norge om testing har ført til at det er færre utøvere velger å bruke doping, og det er jo bra, sier Hjelde Thoresen.

Det ble ikke tatt dopingtester under arrangementet fredag og lørdag. Hjelde Thoresen sier at Antidpoing Norge hadde vært velkommen om de ville kommet.

- Har noen trukket seg fra konkurransen etter politiaksjonen?

- Nei. De som ble tatt inn av politiet fikk registrere seg i morges i stedet, sier arrangøren.

- Behandler folk med respekt

Etterforskningsleder Anders Sunde-Eidem ved Sentrum politistasjon i Trondheim sier at det er vanlig prosedyre at personer blir satt på glattcelle mens politiet gjennomfører enkelte etterforskingsskritt.

- Vi hadde aksjonen under innveiingen i går i stedet for i dag for å gjennomføre aksjonen så skånsomt som mulig. Vi opptrer så skånsomt vi kan under pågripelsen og behandler folk med respekt. Også skal personene sitte på glattcelle i så kort tid som mulig. Men jeg kan forstå at det ikke er hyggelig, sier Sunde-Eidem.

Etterforskningslederen sier at det ligger en siktelse til grunn for pågripelsene av de fem personene. De er siktet for bruk av doping.

- Politiet hadde en beslutning fra Sør-Trøndelag tingrett om at det var skjellig grunn til mistanke. Også vil videre etterforskning vise om noen har gjort noe straffbart. Ingen er dømt ennå, sier Sunde-Eidem.

- Har vært infisert med doping

Arrangøren hevder at de ble tatt inn på bakgrunn av Instagram-bilder. Hva er din kommentar til det?

- Det ble gjort etterforskning i forkant av stevnet, uten at jeg kan gå inn på detaljer om hva det innebærer. Vi plukket ut de fem som ble pågrepet på bakgrunn av forskjellige ting, sier Sunde-Eidem.

Sunde-Eidem mener at det ikke er en heksejakt på fitness-miljøet. Han påpeker at doping er et stort samfunnsproblem, og at det var noe av bakgrunnen for aksjonen.

- Bruk av doping har vært straffbart i tre år. Kroppsbygger- og fitnessmiljøet har vært infisert med doping. Et stevne er en treffplass som det er naturlig for oss å oppsøke. Det er ikke en heksejakt. Det er kriminelt å bruke doping, og det må de ta innover seg, sier etterforskningslederen.