Klokka 13.30 tirsdag ettermiddag ble en 84 år gammel kvinne fra Singsaker rundlurt av to utenlandske jenter utenfor Stiftsgården i Trondheim sentrum. De ville at den eldre kvinnen skulle kjøpe et smykke, og da hun kom hjem ble hun oppmerksom på at de hadde byttet ut det ekte gullsmykket med et falskt smykke.

Flere lignende saker i vår

Politiet forteller at det er ikke første gangen de har fått høre om en slik frekk fremgangsmåte.

- Vi har hatt flere saker fra vårparten hvor dette har vært modus. Jeg mener å erindre at dette også har skjedd på Østlandet, sier politiførstebetjent Pål Berg ved vinningsgruppa i Sør-Trøndelag politidistrikt. Ifølge ham er det en relativt ny måte å lure godtroende mennesker.

- Jeg kan ikke huske å ha vært bort i slike tilfeller av smykkeforveksling før våren 2012, sier Berg.

- Unngå fysisk kontakt

Krimvaktleder Bård Jacobsen ved Sentrum politistasjon i Trondheim bekrefter at det har kommet en anmeldelse på forholdet.

- Krimvakta har også hørt om denne fremgangsmåten, og det har skjedd flere ganger i Trondheim hittil i år. De viser frem et nytt halskjede og så blir forærmede manipulert og de bytter ut det ekte smykket. Vi har kun fått en vag beskrivelse av to yngre damer som så ut som tiggere, sier han. I slutten av mars gikk trondheimspolitiet ut og advarte mot fysisk kontakt med fremmede som hadde en pågående atferd.

- Det er ingen grunn til at fremmede skal ha fysisk kontakt eller klemme deg, sa stasjonssjef Marit Fostervold Johansen ved Heimdal politistasjon til adressa.no den gang.Advarselen kom etter at et eldre ektepar ble frastjålet et smykke på City Syd. Politiet pågrep fem voksne rumenere i forbindelse med saken. De var i besittelse av gullsmykker.

foto
Den eldre kvinnen oppdaget da hun kom hjem at noen hadde byttet ut hennes ekte smykke med dette falske kjedet. Foto: POLITIET