Ifølge de japanske avisene kunne de vært nesten hvor som helst.

- Japanske journalister fokuserte på keiserparet, men ikke så mye på det stedet de faktisk har besøkt. Det ble skrevet mye om at keiserparet var langt mer avslappet i sitt møte med folk enn det de vanligvis er i Japan, forteller eksiljapaner Michi Yamaga, som har tittet på den japanske pressens dekning av besøket.

NTNU et høydepunkt

Ifølge Yamaga ble besøket på NTNU og den korte rusleturen nedover Munkegata framstilt som besøkets høydepunkter, fordi det ga keiserparet anledning til å møte vanlige folk.- Japanske journalister moret seg over at studentene på universitetet tok bilder av keiseren og keiserinnen med mobiltelefonkameraene. Det ville aldri en japansk student ha gjort. I hvert fall ikke så åpenlyst, forteller Yamaga.De japanske journalistene satte dessuten stor pris på barna i Munkegata som vinket og ropte velkommen på japansk. Videre skal mediene ha beskrevet NTNU som et flott universitet.Den japanske avisen Mainichi Shimbun la vekt på at norsk presse viet begivenheten stor oppmerksomhet, og at norske medier var spesielt opptatt av diskusjonen rundt rekkefølgen i den japanske arverekken. Båtturen nedover Nidelven og fiskemarkedet i Ravnkloa ble bare så vidt omtalt.

- Nok at de var her

Turistsjef i Trondheim, Jens Fredrik von der Lippe, tror likevel besøket vil kunne få stor betydning for Trondheim som turistmål. - For oss er det nok at japanske aviser har dokumentert at keiserparet var i Trondheim. Nysgjerrigheten det vekker vil vi bruke i vår kontakt med japanske turoperatører, som i ettertid av besøket vil kunne gå i detalj på hvilke grunner keiserparet hadde til å velge Norge.I september reiser turistsjefen til Tokyo for å delta på den japanske reiselivsmessen.

Møte med russen. Det japanske keiserparet møtte russen i Munkegata, men reisen skal ha gitt lite trondheimsreklame i Japan. Foto: IVAR MØLSKNES