Hvilket signal synes du det gir at ti år gamle prinsesse Ingrid Alexandra skal gå på en skole der det koster over 100000 i året å gå?

– Noen har tolket det som et signal om at den offentlige skolen ikke er god nok. Det er jeg uenig i. Jeg mener at den offentlige skolen er god, og stadig blir bedre. Derfor er jeg opptatt av at denne saken ikke må føre til at vi snakker den offentlige skolen ned.

Hvordan tror du det vil prege miljøet at elevene kommer fra hjem som har råd til å betale 100 000 i skolepenger?

– Det sier seg selv at med en så høy egenbetaling blir det ikke mange elever fra familier med vanlig økonomi. Bortsett fra det vet jeg lite om hvilke barn som går på Oslo International School.

Den offentlige skolen er en fanesak for Arbeiderpartiet. Du er venn med kongehuset, gjør det det vanskelig å kritisere kronprinsparets skolevalg?

– Jeg tilhører ikke kronprinsens omgangskrets, så det er ikke noen problemstilling. Men vår oppgave som skolepolitikere er ikke å uttale oss om de enkelte foreldres beslutninger om sine barns skolegang. Vår jobb er å føre en god skolepolitikk og sørge for at alle får skoler med god kvalitet. Og der er Arbeiderpartiet tydelige: Vi ønsker å bruke ressursene på å gjøre den offentlig fellesskolen bedre, og å unngå en sterkere privatisering av norsk skole.

Kronprinsparet er populært og trendsettende, tror du det blir mer attraktivt og legitimt å sende barna til dyre privatskoler nå?

– Nei, jeg tror at det for de aller fleste av oss i Norge er det en helt uaktuell problemstilling å sende barna våre til privatskoler til 100000 i året.

Kunne du tenkt deg å sende datteren din til Oslo International School?

– Nei, det kunne jeg ikke. Jeg har aldri vurdert å sende min datter på privatskole. Hun får et godt tilbud i den offentlige skolen og har engasjerte samvittighetsfulle lærere som gjør en veldig god jobb.

Er det et nederlag/fallitterklæring for norsk offentlig skole at den ikke er god nok for kronprinsparets barn?

– Jeg håper at denne saken ikke brukes som argument for at den norske fellesskolen ikke er god nok. Jeg vet ikke hva som er bakgrunnen for kronprinsparets beslutning, men registrerer at de sier at de er godt fornøyd med den skolegangen barna har fått i den offentlige skolen.

Er det janteloven som gjør at mange nordmenn er kritisk til privatskoler med elitepreg?

– Jeg tror at nordmenn setter pris på at vi har et samfunn i Norge hvor de aller fleste barn med ulik sosial bakgrunn går sammen på skolen. Det var en slik skole de fleste av oss gikk i selv, og det har gitt oss erfaringer som er verdifullt å ta med videre i livet. Det at alle skal ha lik rett til en god skole, uavhengig av foreldrenes økonomi, bosted og bakgrunn er en av de tingene ved Norge vi er mest stolte av. Og det betyr mye at vi møter og blir kjent med det mangfoldet av mennesker som finnes i Norge. Det bidrar fellesskolen til.

Færre elever i klassen betyr mer tid til hver elev. Bør ikke Norges fremtidige dronning ha det beste av det utdanning i Norge kan tilby?

– Jeg mener at alle barn i Norge bør ha det beste av hva utdanning i Norge kan tilby.

Har du diskutert saken med kronprinsparet?

– Nei.

Hvordan reagerte du da Martin Kolberg mente at dette var et tydelig skritt bort fra folkelighet og et skritt i retning avvikling av monarkiet?

– Jeg ble ikke overrasket over at han mente det han mente. Mange i Norge har satt pris på tradisjonen om at barna i kongefamilien har gått i vanlige norske skoler. Jeg vet at mange både i Arbeiderpartiet og i det norske folk hadde ønsket at den tradisjonen ble videreført.

Ny hjemmebane: Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus skal flyttes til privatskoler. Her er barna i aksjon på Skaugum sist mandag. + Foto: Poppe, Cornelius, NTB scanpix