Omlag 130 mennesker samlet seg i parken bak rådhuset i for å være med på minnemarkeringen i Trondheim onsdag formiddag.

Blant dem var Anne Spjelkavik, som er leder for Støttegruppen 22.juli i Sør-Trøndelag.

Både sårt og godt

Hun hadde datteren på Utøya, og tror minnesmarkeringene betyr mye for samholdet blant de pårørende, men at ikke alle er i stand til å møte opp ennå.

– Jeg vet noen er redd for store forsamlinger ennå, men når de er klare tar vi imot dem. Da kan det være godt å være omsluttet av sine egne, sier hun.

Hun tror det både kan være godt og sårt at resten av verden begynner å gå videre etter hendelsene.

– For noen pårørende er det nok godt at det ikke blir så offentlig lenger. Den private sorgen har vært stor nok. Samtidig er det veldig sårende hvis det blir glemt, sier hun.

Viktig å ta øya tilbake

Markeringen startet med et musikalsk innslag ved Charlotte Audestad, før leder Julie Indstad Hole i AUF Trondheim holdt appell.

– I dag er det tid for å minnes. Tid for sorg. Men det finnes ingen oppskrift på sorg. I 77 familier over hele Norge står kanskje denne julidagen helt stille. Tiden leger ikke alle sår selv etter fire år, den går bare videre, sa hun.

Hole fortsatte med å snakke om sommerleiren på Utøya. I august i år vil AUF holde sommerleir på øya for første gang siden angrepet, og Hole poengterte at det var viktig for AUF å ta øya tilbake.

– For oss er ikke øya bare den ene timen og de 13 minuttene. For oss er øya generasjoner av lyse sommerdager med sang og latter, sa hun.

– Burde vært en vekker

Arbeiderpartiets Hanne Moe Bjørnbet brukte sin appell til å oppfordre til å fortsette jobben mot høyreekstremisme, et oppgjør hun mener i stor grad synes å ha blitt overlatt til den enkelte.

– 22. juli 2011 burde vært en voldsom vekker, det kan jeg foreløpig ikke se at det har blitt, sa hun.

Moe Bjørnbet mintes også hver av de fem som ikke kom tilbake til Sør-Trøndelag.

– Vi kan aldri få dem tilbake, men vi skal aldri glemme dem. Og la oss love hverandre at vi skal gjøre alt vi kan for å bekjempe det hatet som tok dem fra oss, sa hun.

Deretter framførte Charlotte Audestad «Til ungdommen», og oppfordret de oppmøtte til å synge med.

Ga ros til hjelperne

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) brukte sin tale til å rose de som jobbet med å hjelpe 22. juli og i tiden etter, både ansatte og frivillige. Han snakket også om den nyåpnede utstillingen i Oslo.

– Jeg håper mange ser utstillingen, spesielt de unge, slik at ved å se hva som hendte ved Regjeringskvartalet og på Utøya, kan de bli vaksinert for de forkvaklede ideene terroristen sto for, sa han.

Til slutt ba han om et minutts stillhet, før han sammen med de andre talerne la ned en blomsterkrans ved minnestøtten i parken. Markeringen ble avsluttet med at mange av de oppmøtte la ned roser ved støtten.

De tre talerne var de første som la ned blomster ved minnesmerket. Fv. Julie Hole, Hanne Moe Bjørnbet og Knut Fagerbakke. Foto: Morten Antonsen
– For noen pårørende er det nok godt at det ikke blir så offentlig lenger, sier Anne Spjelkavik. Foto: Morten Antonsen