Paul Hellandsvik, som i dag er administrerende direktør for Helse Midt-Norge, satt i 1995 i bedømmelseskomiteen som skulle vurdere ulike modeller for det nye sykehuset. Sammen med blant andre RiT 2000-direktør Inge Fottland var han sterkt medvirkende til at den såkalte sentermodellen ble lagt til grunn for byggingen av nye St. Olavs hospital.

Mer sikker i dag

Hellandsvik ser ingen grunn til selvkritikk for valget av den desentraliserte modellen:- Tvert imot. Jeg er atskillig sikrere på at valget var rett i dag, enn jeg var da jeg gikk inn for den som del av bedømmelseskomiteen, sier han, og argumenterer vider ut fra den modererte utgaven av sentermodellen, som ble utviklet etter pålegg fra departementet som en forutsetning for at de skulle godkjenne prosjektet i 2002.

- Fleksibel modell

«RiT 2000 skal ikke likne på et tradisjonelt sykehus. Det skal bli noe helt unikt», sa arkitekten som var ansvarlig for «RiT-lækkert», i 1995. I gårsdagens utgave av Adresseavisen fortalte sykehusdirektør Roar Arntzen at byggefase to planlegges slik at sykehuset i framtiden kan drives som et tradisjonelt, sentralisert sykehus. Fordi man har innsett at den rendyrkede sentermodellen ville bli for dyr og ineffektiv, har man underveis i byggingen måttet endre driftsmodellen, blant annet med glasstunneler som binder de ulike sentrene sammen.- Denne modellens styrke er nettopp muligheten for fleksibilitet. Sykehuset skal være moderne i 2020. Ingen vet hva som kreves da. Det tar denne modellen og den arkitektoniske løsningen høyde for, mener Hellandsvik.Han er overbevist om at sykehusdriften vil føre til økonomiske besparelser når det står ferdig.- Da vi fikk ansvaret for å iverksette den modellen som var valgt var vi åpne for kritikere og for hvordan denne kritikken kunne tas inn i fase to av utbyggingen, sier Hellandsvik.

- Hørte på kritikken

I går skrev Adresseavisen at avdelingssjef ved anestesiavdelingen, Sven Erik Gisvold, valgte å si opp stillingen sin på grunn av misnøye med det nye sykehuset.- Til det har jeg ingen kommentar, sier Hellandsvik.Underveis i planleggings- og byggeprosessen har de ansvarlige fått sterk kritikk også fra andre som har følt seg overhørt. Hellandsvik hevder de lyttet til kritikken underveis:- Det var skeptikere på alle kanter. Du måtte være døv og blind hvis du ikke så at det var mange måter å gjøre dette på. En del av kritikken tok vi hensyn til i modifiseringen av sentermodellen, sier Hellandsvik.

Skjebnedag fredag

Fredag kommer helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad til Trondheim for å møte styret i Helse Midt-Norge, angående den videre finansieringen av St. Olavs Hospital. Umiddelbart etterpå blir det styremøte i Helse Midt-Norge, der det skal vedtas om byggefase to skal settes i gang. Administrerende direktør for Helse Midt-Norge, Paul Hellandsvik, vil ikke kommentere at en avdelingssjef på St. Olavs går av i misnøye med det nye sykehuset, men håper entusiasmen snart vil nå Trøndelag.