- De ansatte i Pirbadet burde ringt politiet, men de tok ikke barna våre på alvor - de tok ikke ansvar.

Det sier mammaene til de to 11-åringene. Fredag 7. august dro døtrene deres for første gang alene til badet. Ved det ene bassenget møtte venninnene mannen i 50-årene. Ifølge jentenes mødre fattet han spesiell interesse for den ene jenta.

LES OGSÅ: Tatt for beføling i pirbadet

LES OGSÅ: Har gjort flere avhør etter at jente ble befølt i Pirbadet

Så på overvåkningsvideo

- Han befølte henne og prøvde å lokke henne ut i bilen sin med penger, sier de to som ønsker å være anonyme av hensyn til døtrene sine.

Episoden skjedde inne i selve badet. Jentene ble redde og kontaktet en av vaktene etter det de hadde opplevd.

- Vakten tok dem med seg til et rom hvor de kunne følge med på bildene fra overvåkningskameraer i badet. Jentene fant mannen, og pekte ham ut. På skjermen kunne de ansatte se at han gikk fra restauranten Jafs og inn i garderoben. Hadde de ansatte ringt til politiet da, så hadde de hatt god tid til å kunne pågripe ham. Men ingen av de som jobbet ved Pirbadet ringte og mannen stakk, sier de to kvinnene.

LES OGSÅ: Politiet ønsker tips fra publikum

En far varslet politiet

Politiet har tidligere opplyst at også to andre jenter opplevde å bli forfulgt av mannen i 50-årene i Pirbadet denne dagen. En av jentene ringte hjem og varslet om dette hvorpå faren hennes alarmerte politiet.

- Jeg kan bekrefte at det ikke var Pirbadet, men en far som ringte politiet og varslet om saken, sier krimvaktleder Kristian Mørkved ved Sentrum politistasjon.

Operasjonssentralen ved Sør-Trøndelag politidistrikt fikk meldingen klokken 18.35 denne fredagen. Da politiet kom til stedet, fikk de også høre hva 11-åringene hadde opplevd. Barnevernet ble da kontaktet for å passe på jentene inntil mødrene kom for å ta vare på dem.

- Må endre rutiner

- Vi lurer på hva som hadde skjedd hvis ikke denne faren hadde ringt politiet. Ville det ha blitt noen sak? Barn må bli tatt på alvor når de forteller om slike opplevelser. Pirbadet må endre sine rutiner. Politiet kan ha mistet verdifull tid da de ikke ringte, mener mødrene.

Advokat Gunhild Oftedal er bistandsadvokat for 11-åringen som opplevde å bli befølt av den siktede mannen. Hun mener de ansatte på Pirbadet opptrådte passivt.

- Som barnets bistandsadvokat er jeg kritisk til passiviteten fra ansatte på Pirbadet da de etter henvendelsen fra barna ikke kontaktet politiet. Jeg vurderer det slik at det ikke var noen grunn til å betvile det barna fortalte og at dette var alvorlig. Barna gjorde det korrekte, nemlig å ta direkte kontakt med de ansatte ved Pirbadet.

Før helga ble en sørtrønder i slutten av 50-årene pågrepet og siktet for befølingen. Mannen, som tidligere er straffedømt for et lignende forhold, erkjente straffskyld i avhør.

- Han er forberedt på å ta sin straff for det forholdet. Hva hans intensjoner var, eller hva han har forklart om selve forholdet ønsker jeg ikke å kommentere, men han beklager hendelsen og ønsker å stå til ansvar for det han har gjort, sier mannens forsvarer Torfinn Svanem.

Går gjennom rutinene

Knut J. Pettersen, direktør i Pirbadet, forteller at deres rutine er at politiet skal kontaktes hvis barn blir utsatt for overgrep i bassenget.

- Jeg må sjekke opp denne saken. Hva som hendte vet jeg ikke eksakt, sier han.

Pettersen mener at de kan ha unnlatt å melde fra fordi de tidlig fikk beskjed om at saken ville bli anmeldt.

- Vi har ikke rett til å anmelde. I denne saken er vi tredjepart.

- Men burde dere ikke ha meldt fra slik at politiet kunne ha pågrepet gjerningspersonen?

- Jo, vi skal bestandig melde fra, sier Pettersen, og er enig med Oftedal i at det ikke var noen grunn til ikke å tro på jentene.

Direktøren forteller at de nå vil gå gjennom rutinene sine.

- Vi er hundre prosent bevisste på at noe sånt ikke skal skje i Pirbadet. Vi må gjøre alt vi kan for at det ikke skal skje igjen, sier Pettersen.

Etter opplevelsen har ikke 11-åringene lyst til å dra tilbake til Pirbadet igjen.

- Jentene har vært redde i etterkant og har fryktet at mannen skulle oppsøke dem, sier mødrene deres.

foto
Pågrepet: En mann i slutten av 50-årene har erkjent å ha befølt en 11 år gammel jente i pirbadet. Det var ikke pirbadet som varslet politiet om saken, men en forelder. Foto: OLE MARTIN WOLD
foto
Skal gå gjennom rutinene: Direktør i Pirbadet, Knut J. Pettersen, opplyser at badet skal gå gjennom rutinene sine i forbindelse med politivarsling. Foto: VEGARD EGGEN, Adresseavisen