- Målet om at det ikke skal være ferdigbehandlete pasienter på St. Olavs er nådd, sa en fornøyd sykehusdirektør, Roar Arntzen, da han i går foretok en offisiell åpning av den eksterne avlastningsenheten.

Allerede 10. januar i år flyttet de første pasientene inn på Ringvål avlastningssenter, som er drevet av Klinikk Stokkan.

- Siden da har det ikke vært utskrivningsklare, pleietrengende pasienter i korridorene på sykehuset. Dette tilbudet har lettet enormt på presset, sier Arntzen.

Senteret ligger i landlige omgivelser på Ringvål. Med ti enkeltrom og like mange dobbeltrom er det plass til 30 pasienter, som ellers ville vært satt på sykehusgangen i påvente av sykehjemsplass, rehabiliteringstilbud eller å få flytte hjem.

- Bedre enn kommunen

Han er glad for at mange pasienter nå slipper å ligge på gangen, og for at de ansatte unngår frustrasjonen over å ha pasienter liggende flere uker etter at de er ferdigbehandlet.

Den eneste ulempen han ser ved Ringvål er at pårørende får lengre reisevei når de skal på sykebesøk:

- Men dette er uansett ikke et sted pasientene skal være i lang tid. Og de alternative tilbudene som var i byen var langt dårligere, mener Arntzen.

Noe måtte gjøres

På fire måneder fikk Klinikk Stokkan satt i stand det slitne bygget på Ringvål, som ikke hadde vært pusset opp siden det ble psykiatrisk sykehjem for eldre i 1967. Til den daglige driften har Stokkan engasjert det private pleie- og omsorgsforetaket Attendo Care, som siden begynnelsen av oktober har rekruttert rundt 30 ansatte. I tillegg til sykepleiere og assistenter er det fysioterapeut og ergoterapeut på avdelingen. I løpet av de tre månedene senteret har vært i drift har de hatt hele 137 innleggelser.

Blandet kommunelege

- Jeg skal gjøre mitt for at kommunen ikke finansierer dette med pasienter vi egentlig skulle tatt oss av i kommunen, sier han.

Offentlig pluss privat: Sykehusdirektør Roar Arntzen, daglig leder for Ringvål avlastnings-senter, Eli Aftret, og leder av Klinikk Stokkan, Morten Stokkan, er tilfredse med sam-arbeidet om det nye avlastningssenteret på Ringvål.

Foto: STEINAR FUGELSØY