Elling Borgersrud og Kristin Jensen fra Samvirkelaget hevdet i Adresseavisen i går at pressen ikke tar samfunnsansvar når de ikke identifiserer politimannen de stempler som drapsmann.Det samme hevder bloggeren Jan Roger Ljønes, som har identifisert politimannen på internett.

Si din mening: Bør kunstnerisk frihet gå foran personvern?

- Pressen har ikke turt å offentliggjøre navnet, antakelig fordi de er avhengig av å ha god kontakt med politiet. Derimot blir navn på voldsmenn i andre tilfeller offentliggjort, hevdet Borgersrud. Ljønes hevder i dag at han gjør jobben pressen burde gjort når han identifiserer mannen. Innsendere på flere andre blogger mener det samme.

- De tar feil

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener de som hevder mannens navn ville vært offentliggjort dersom han ikke var politi, tar feil. - Dette er urettferdig kritikk mot pressen, mener Kokkvold, som har liten sans for argumentasjonen.- Vi fikk i 2005 en noe mer liberal ordlyd i identifiseringspunktet i Vær varsom-plakaten. Men, det står fremdeles at man skal være varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales, og at man skal vise særlig varsomhet i tidlige stadier i etterforskningen - og dessuten der det kan føre til urimelig belastning for tredjepersoner, som for eksempel familie.

- Ingen gode argumenter

- Du kan utelukke at det ville vært normal praksis å identifisere mannen på dette tidspunktet hvis han ikke var politimann? - Absolutt. Så lenge han ikke er siktet, er det ikke i tråd med praksis. Så vidt jeg kan se har de ingen gode argumenter for å identifisere på dette tidspunktet, mener Kokkvold.- Det argumenteres med at politimannen er den samme som ble frikjent i Baidoo-saken, og at ingen av de fire involverte polititjenestemennene er tatt ut av tjeneste så lenge etterforskningen varer. De mener derfor det er nødvendig å identifisere? - Argumentene de bruker bør vektlegges i en identifiseringsdiskusjon. Men så lenge saken er under etterforskning, ville jeg ikke råde noen til å identifisere.

Foto: Glen Musk