Det var i november formannskapet i Trondheim kommune vedtok å inndra skjenkebevillingen til Halvlitern AS som driver utestedet No 13.

Formannskapet ga utestedet i Dronningens gate tre ukers skjenkestopp. Bakgrunnen var at en skjenkekontrollør avdekket brudd på alkoholloven under en kontroll i april 2013.

Utestedet klaget på vedtaket, men rådmannen finner ikke grunn til å ta klagen til følge. Rådmannen foreslår derfor overfor formannskapet at vedtaket opprettholdes. Dermed kan klagen ende opp hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag for en endelig avgjørelse.

Rusmidler

Det var like etter midnatt en lørdagsnatt i april 2013 kommunens skjenkekontrollør oppsøkte utestedet i Dronningens gate.

Ni gjester befant seg da i første etasje på skjenkestedet. Kontrolløren observerte raskt en mannlig gjest som satt i en sofagruppe, og som åpenbart var påvirket av rusmidler. Mannen hadde slørete blikk og tydelige problemer med balansen til tross for at han satt i en sofa. Mannen var halvveis i en halvliter da kontrolløren observerte han, drakk deretter opp sin øl og vaklet ut. Utenfor skal mannen ifølge kontrolløren ha ramlet på gata.

Klaget

Denne hendelsen førte til at formannskapet 26. november vedtok å inndra skjenkebevillingen til utestedet. Bevillingshaveren klaget på vedtaket, og påpekte at tre uker uten skjenkebevilling sannsynligvis ville medføre konkurs.

I klagen skriver bevillingshaver at mannen da han ankom lokalet, ikke ga noen signaler om at han var åpenbart påvirket av rusmidler. At situasjonen endret seg radikalt i løpet av de seks til ti neste minuttene, forandrer ikke på dette, mener bevillingshaver som påpeker at de hver eneste dag nekter personer servering eller adgang til lokalet på grunn av åpenbar påvirkning av rusmidler.

- Det å nekte og bortvise personer som er åpenbart påvirket av rusmidler når de ankommer er ganske enkelt, men å gardere seg mot at gjester som får servering blir åpenbart påvirket av rusmidler etter kortere eller lengre tid, er nærmest umulig. Det skjer ikke ofte, men ligger utenfor vår kontroll, skriver bevillingshaver.

Dette reagerer rådmannen på.

- Rådmannen finner det alarmerende at klager skriver at det «ligger utenfor deres kontroll» dersom gjestene som får servering blir åpenbart påvirket av rusmidler. Bevillingshaver skal til enhver tid ha kontroll på hvem som drikker, og hva disse drikker. Etter rådmannens vurdering er det en av bevillingshavers viktigste oppgaver å unngå overskjenking av sine gjester, heter det i saksframlegget.

Saken skal behandles i formannskapet tirsdag.