Det er sorg i det muslimske miljøet i Trøndelag etter tragedien i Mekka torsdag. Tragedien skjer ved inngangen av Id-feiringen som alle muslimer deltar i.

717 mennesker skal være omkommet og 863 såret under pilegrimsferden i muslimenes helligste by, Mekka i Saudi-Arabia torsdag. Dette er den alvorligste tragedien i Mekka siden 1990 da 1426 mistet livet.

Trondheimsfamilie opprinnelig fra Tyrkia

Tragedien skjedde torsdag formiddag i byen Mina, rundt fem kilometer øst for muslimenes hellige by Mekka, der titusenvis av pilegrimer trengte seg sammen under et ritual hvor det kastes småstein på søyler som symboliserer djevelen. I trengselen skal det ha oppstått panikk.

Etter det adressa.no forstår, er det bare et par fra Trondheim som er i Mekka i år. De er av tyrkisk opprinnelse og skal være i Mekka sammen med en tyrkisk gruppe. De skal ha ringt hjem og fortalt at de i god behold.

- Grusomt og veldig trist

- Det er helt grusomt, helt forferdelig og veldig trist, sier Bilal Kara. Han er leder for Trondheim Mevlana kulturforening.

Selv har han aldri vært i Mekka, men kunne tenkt seg det, forteller han. Vanligvis er det flere fra Trondheim som drar, men Bilal Kara kjenner bare til det ene paret fra Trondheim i år.

I Mekka i fjor

I Trondheim bor også Oguz Akka som var i Mekka sammen med sin kone i fjor. Han forteller at det var veldig skremmende med alle menneskene, men at alt var veldig rolig da.

- Derfor er det uforståelig for meg hva som kan ha skjedd i år. Vi var sammen med en gruppe på 80 tyrkere fra Sverige, Finland og Norge. Vi gikk inn gruppevis og det var rolig og kontrollert. Jeg tror noen må ha blitt skremt siden det oppsto panikk og så mange ble skadet i år.

Han kjenner godt paret fra Trondheim som er i Mekka nå, og vet at de har ringt hjem.

- Jeg vet ikke hva som skjedde i år. Vanligvis går alle rolig. De er høflige, snille, ærlige og følger reglene som ikke å snike i køen og ta hensyn til funksjonshemmede og eldre.

Fatima følger med fra Verdal

I Verdal sitter Fatima Almanea og følger nyhetssendingene på TV og radio, både norske og arabiske.

- Det er helt forferdelig og veldig trist. Det må være en tragedie for alle som er rammet. Mine tanker går til alle som er berørt, sier 20-åringen fra Verdal.

Hun sitter spikret framfor fjernsynet sammen med familien sin.

- Jeg ser veldig fram til å gjennomføre en reise til Mekka, men er nok ikke klar for en pilegrimsreise ennå. Det er en veldig åndelig reise, en stor indre reise, og jeg må være klar til å gjøre endringer av det som er galt med meg selv. Men jeg gleder meg veldig til å dra til Mekka.

- Hva betyr denne tragedien for ditt ønske om å dra til Mekka?

- Nei, jeg vet ikke om det spiller noen rolle. Det går som regel bra. Folk kommer vanligvis trygt hjem igjen. Men dagen i dag må være ubeskrivelig vond for alle som er rammet. Alle muslimer ser til Mekka i pilegrimsperioden.

To millioner samlet i Mekka

Pilegrimsvandringen er en av verdens største religiøse samlinger og startet tirsdag. To millioner muslimer fra hele verden samles da ved Jabal Rahma, Barmhjertighetens fjell, øst for Mekka i Saudi-Arabia.

For å kunne ta imot flere hadde saudiarabiske myndigheter i år satt i gang omfattende utbygging av Stormoskeen, som omkranser den hellige Kaba-steinen i Mekka.

For nesten to uker siden mistet 107 mennesker livet og over 180 ble skadd da en massiv kran veltet og knuste deler av taket på moskeen.

Flere tragedier

Torsdag er den tredje dagen av hajj. Samme dag er også id al-adha. Den har tidligere vært den farligste dagen av hajj ettersom et stort antall pilegrimer samtidig forsøker å utføre ritualet på ett enkelt sted.

Hajj er en av islams fem søyler, som enhver troende muslim må gjennomføre en gang i livet dersom de er i stand til det. De øvrige søylene er trosbekjennelse, bønn, faste og veldedighet.

Tidligere hajj-feiringer har vært rammet av tragedier, der hundrevis av mennesker er blitt trampet i hjel som følge av de store folkemengdene.

Fatima Almanea sitter spikret framfor TV-en i Verdal. På tross av tragedien torsdag, ønsker hun å dra til Mekka en gang.
Oguz (til venstre) og Cemile Akka under pilegrimsreisen til Mekka i fjor.